Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2014

Stvara se jedinstveno europsko tržište električnom energijom

Električne mreže i burze zemalja južne i sjeverozapadne Europe od utorka su povezane, pa sada pokrivaju otprilike 70 posto europskih potrošača, što je još jedan korak prema integriranom određivanju cijena struje i smanjenju rizika vezanih uz opskrbu...

Fizička i financijska integracija te dvije europske regije stvara zajedničko tržište električne energije koje se proteže od Portugala do Finske. To povezivanje koristit će potrošačima jer će omogućiti protok iz područja gdje je struja jeftinija prema onima gdje je skuplja.

Na takvom jedinstvenom tržištu povećanjem proizvodnje vjetroelektrana ili solarne energije na jednom području moći će se nadoknaditi pad proizvodnje hidroelektrana na drugom. Ili, povećanjem proizvodnje termoelektrana u jednoj zemlji moći će se nadoknaditi pad proizvodnje u nuklearnim elektranama u nekoj drugoj zemlji. To će koristiti krajnjim potrošačima jer će se zbog bolje koordinacije između burzi energijom povećati efikasnost korištenja električnih sustava i prekogranične infrastrukture, navodi se u priopćenju mrežnih operatora.

Sjeverozapadno europsko tržište električne energije obuhvaća Njemačku, Francusku, Austriju, Britaniju, Belgiju i Nizozemsku, kao i nordijske te baltičke države, čija su tržišta integrirana još u veljači. U idućem koraku trebala bi se integrirati i tržišta Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunjske, a potom i ostatka Europe, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram