Zatvori
Poslovni Puls
05/05/2014

Portugal se oporavio i izlazi iz programa međunarodne pomoći

Portugal je u nedjelju objavio da će ovoga mjeseca izaći iz trogodišnjeg programa međunarodne pomoći, vrijednog 78 milijardi eura, jer se gospodarstvo oporavlja nakon bolnih mjera štednje i nepopularnih reformi...

"Vlada je odlučila izaći iz programa pomoći, bez zahtjeva za bilo kakvim programom predostrožnosti", kazao je premijer Pedro Passos Coelho, nakon sjednice vlade u nedjelju, dodajući da će europski partneri podržati svaku odluku vlade.

Prošloga je tjedna Portugal prošao zadnju provjeru od strane vjerovnika koji su sudjelovali u programu spašavanja, čime je otvoren prostor za izlazak zemlje iz tog programa bez potrebe za daljnjom pomoći.

Portugal je tako druga zemlja eurozone, nakon Irske, koja izlazi iz programa spašavanja, nakon što je 2011. godine u jeku dužničke krize u eurozoni bio prisiljen zatražiti paket međunarodne pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zbog recesije i golemih dugova, koje uslijed snažnog rasta prinosa na državne obveznice više nije mogao samostalno refinancirati na međunarodnom tržištu.

Prinosi na 10-godišnje obveznice Portugala trenutačno se kreću oko 3,65 posto, nedaleko najnižih razina u osam godina, dok su se na vrhuncu dužničke krize 2012. godine kretali blizu 17 posto, javljaju agencije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram