Zatvori
Poslovni Puls
28/04/2014

Banke plasiraju sve manje kredita tvrtkama i građanima

Prema podacima HNB-a ukupni krediti banaka na kraju veljače bili su tek neznatno viši nego na kraju siječnja. Na kraju veljače ukupni su krediti iznosili 284,8 mlrd. kuna, što je za 722 mil. kuna, odnosno za 0,3% više nego na kraju siječnja...

Na godišnjoj razini (u odnosu na kraj veljače prošle godine), nakon što je tijekom cijele 2013. bilo vidljivo usporavanje kreditne aktivnosti, odnosno zabilježene su negativne godišnje stope rasta ukupnih kredita, u veljači je drugi mjesec za redom zabilježena stagnacija. Naime, stanje ukupnih kredita na kraju veljače bilo je tek za 135 mil. kuna (0,0%) manje nego na kraju veljače 2013. Promatrajući prema sektorima, vidljivo je smanjenje iznosa kredita sektoru nefinancijskih trgovačkih društava i sektoru stanovništva uz istodobno povećanje izloženosti bankarskog sektora prema sektoru države.

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju veljače iznosili su 107,9 mlrd. kuna, što je za 1,5 mlrd. kuna ili 1,4% manje nego na kraju veljače 2013. Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima već 19-ti uzastopnih mjeseci bilježe negativne godišnje stope koje u zadnjih pola godine bilježe usporavanje pada. Razduživanje ovog sektora potvrđuje i smanjenje udjela u ukupnim kreditima na 37,9% u odnosu na 38,4% koliki je bio udio kredita poduzećima u istom razdoblju lani. S druge strane, značajno je porastao udio središnje države koji je na kraju veljače iznosio 13,9% u ukupnim kreditima, dok je u istom razdoblju prošle godine taj udio iznosio 12,3%. Krediti središnjoj državi su na kraju veljače iznosili 39,6 mlrd. kuna, što je za 4,7 mlrd. kuna više nego na kraju veljače 2013. Krediti stanovništvu iznosili su 127,3 mlrd. kuna, što je za 1,85 mlrd. kuna manje nego na kraju veljače 2013. Krediti stanovništvu 20-ti uzastopni mjesec bilježe pad na godišnjoj razini, što je odraz nepovoljnih kretanja na tržištu rada i slabe potražnje.

"U nastavku godine ne očekujemo značajnije promjene iznosa kredita. Potražnja za kreditima poduzeća ograničena je teškim uvjetima poslovanja i smanjenom potražnjom dok istovremeno razmjerno visoka zaduženost stanovništva i nepovoljna kretanja na tržištu rada onemogućuju oporavak ovog sektora", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram