Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2014

EU priprema financijsku izolaciju Krima?

Europska unija mogla bi zabraniti transakcije s financijskim institucijama na Krimu, kao dio svog odgovora na prošlomjesečnu rusku aneksiju krimskog poluotoka, stoji u EU dokumentu koji je agencija Reuters dobila na uvid...

Čelnici EU-a smatraju aneksiju ukrajinskog Krima nezakonitom pa su zatražili od Europske komisije (EK) da predloži ekonomska, trgovinska i financijska ograničenja za Krim, koja bi se mogla brzo implementirati. Ti prijedlozi odvojeni su od rasprave u EU o pojačavanju sankcija prema Rusiji ako Moskva ne pomogle smirivanju napetosti u istočnoj Ukrajini, između proruskih separatista i vlade u Kijevu.

Potrebno je iznaći rješenja koja istodobno podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, ne priznaju nezakonitu aneksiju Krima, brane europske interese u toj regiji te ne kažnjavaju ljude na Krimu, stoji u dokumentu koji je EK pripremio za EU vlade. Kao moguće mjere da se financijske institucije smještene na Krimu obeshrabre/kazne ako surađuju a politikom aneksije, moglo bi se razmotriti ograničavanje kapitalnih tijekova i zabrana EU pravnim i fizičkim osobama da provode transakcije s njima, tj. da se ograniče kapitalni tijekovi između EU-a i banaka na Krimu, predlaže EK.

Dalje se u dokumentu navodi i da bi se mogla zabraniti i ulaganja krimskim investitorima (kompanijama koje su smještene ili registrirane na Krimu) u EU, i obrnuto, europskih na Krimu. Prijedlozi Komisije još se razmatraju a odluku o njima vjerojatno će donijeti ministri financija EU-a na svom idućem sastanku, 12. svibnja, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram