Zatvori
Poslovni Puls
24/04/2014

Sve manje kredita za stanovništvo, blagi rast za tvrtke

Plasmani banaka u Hrvatskoj, isključujući sektor države, na kraju veljače na godišnjoj su razini bili manji za 0,7 posto, pri čemu u plasmani stanovništvu smanjeni za 1,4 posto, dok su plasmani poduzećima porasli za 1 posto, podaci su iz zadnjeg Biltena Hrvatske narodne banke...

U veljači su plasmani banaka, isključujući utjecaj tečaja, ostali nepromijenjeni. Pritom su se smanjili plasmani stanovništvu i poduzećima, kod kojih je pad ostvaren zbog smanjenja plasmana državnim trgovačkim društvima, a plasmani privatnim poduzećima blago su porasli.

Takva kretanja, napominju iz HNB-a, bila su vidljiva i u prethodnom mjesecu, pa je tijekom siječnja i veljače zabilježen rast plasmana privatnim poduzećima od 1,3 milijardi kuna, a pad državnim poduzećima od 1,4 milijarde kuna. Kod ostalih financijskih institucija u veljači su plasmani porasli.

Ukupni krediti stanovništvu na kraju veljače ove godine iznosili su 127,3 milijarde kuna, u čemu stambeni krediti iznose 61,4 milijarde kuna, što je udio od 48,2 posto.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupni krediti građanima manji su za 1,8 milijardi kuna ili nominalno za 1,4 posto.

Ukupni plasmani banaka krajem veljače iznosili su pak 254,7 milijardi kuna, što je za četiri milijarde kuna manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram