Zatvori
Poslovni Puls
14/04/2014

Ivica Todorić: Naša regija se mora udružiti na gospodarskim pitanjima

Većinski vlasnik Agrokora Ivica Todorić dao je intervju za Slobodnu Dalmaciju u kojem je još jednom zavapio za većom gospodarskom suradnjom u našoj užoj i široj regiji...

"Ja bih jako volio da se netko već davno sjetio svim državama u bližem okruženju predložiti: živimo u vrlo teškom ekonomskom trenutku, kriza je sama po sebi dovoljno veliko breme, pa hajdemo političke i međudržavne probleme zamrznuti na neko vrijeme. Barem na deset godina, dok nam svima ne bude bolje. Nemojmo komplicirati stvari, idemo zajedno vidjeti kako možemo čitavu regiju pogurati na višu ekonomsku razinu. A to je najlakše postići zajedništvom najbližih susjeda i dijela regije u kojemu čovjek može najbrže ostvariti poslovni uspjeh, čemu itekako pomažu i iskustva iz prošlosti prepuna minulog rada, kooperacije, ljudskih kontakata i sinergije. Na žalost, do sada se ništa slično nije desilo i uvijek su nad zajedničkim prevagnuli neki sitni ili parcijalni interesi", ističe Todorić.

"Naše zemlje su premale. Njihova tržišta su premala i jedini model koji jamči ekonomski uspjeh je širenje tržišta, snaženje kompanije, jačanje sinergije. Nažalost, te efekte regija u cjelini uopće nije iskoristila, propustila je priliku. Kad govorim regija, pritom ne mislim samo na regiju u užem smislu, na zemlje bivše Jugoslavije, nego i na Mađarsku, pa i na Poljsku, Rumunjsku, Ukrajinu, Bugarsku, u jednom smislu i na Austriju i Italiju. Financijski sektor Austrije i Italije je iskoristio tu priliku ulaganjem u regionalne banke, ali u svemu, osim u financijama, i kod njih je ta aktivnost mahom izostala. Tek u zadnje vrijeme talijanski industrijalci malo više računaju na ovo naše tržište. Države bivše Jugoslavije u takvom su kontekstu pogotovo loše iskoristile tu prednost, premalo su se povezivale", nastavlja Todorić.

"Da takav konsenzus postoji, ja sam siguran da bi on u kratkom roku promijenio ekonomski položaj svih ovih zemalja, otvorio mogućnost veće konkurentnosti, kao i mogućnosti koncentracije proizvodnje, tržišta i svega ostaloga. Mislim da bi to promijenilo čitav ovaj dio Europe, ali, nažalost, takvog dogovora nije bilo ni na drugim planovima, pa ga je teško očekivati u ekonomskoj sferi", ističe Ivica Todorić i ističe Benelux kao odličan primjer regionalnog povezivanja.

"S s tim da su ekonomije Belgije, Luxemburga ili Nizozemske za naše pojmove i danas čudo, no oni su svejedno bili duboko svjesni da su im pojedinačno ekonomije premale. Kad spojimo sve ovdašnje zemlje u tranziciji, uključujući Poljsku, mi se i danas teško možemo nositi s jednom Nizozemskom koja je jako moćna i strašna europska ekonomija. Dakle, mi nemamo nikakve šanse ako ostanemo izolirani, nitko od nas: ni Mađarska, ni Austrija, nitko. Mi trebamo unutar Europske unije početi raditi svoj mali Benelux. Austrija je kroz svoju dobru poziciju uzela, doduše, dio tržišta u ovoj regiji, pa i Mađarska je nešto napravila – naprimjer, MOL je uzeo INA-u, pa je napravio tu jedan iskorak – ali to je još uvijek premalo povezivanja. Za intenzivnije gospodarsko prožimanje potrebno je da se premijeri sastanu, da se naprave strategije i otvore kanali razumijevanja i investiranja. Svejedno je tko će koga kupiti, možda će se privredni subjekti tek spojiti, ne moraju se ni kupiti na koncu… A život će sam odlučiti za koga je logičnije da regionalno nosi neki biznis: ako su to austrijski građevinari, ako je mađarska naftna industrija, neka budu. Sve je bolje od onoga što imamo sad", rekao je Todorić za Slobodnu Dalmaciju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram