Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2014

Finskoj prijeti gubitak "savršenog" AAA kreditnog rejtinga?

Agencija za rejtinge Standard and Poor's (S&P) snizila je izglede za kreditni rejting Finske iz stabilnih u negativne, zadavši novi udarac imidžu zemlje koja se među rijetkima još može pohvaliti vrhunskim AAA rejtingom.--

"Izmijenjena prognoza odražava naše stajalište u pogledu produljene stagnacije finskog gospodarstva, obzirom na prosječan rast BDP-a po stanovniku u posljednjem desetljeću po stopi nedaleko nula posto", navodi se u današnjem priopćenju S&P-a.

U obrazloženju odluke agencija navodi kako sada procjenjuju da je finsko gospodarstvo u prošloj godini smanjeno za 1,4 posto, što bi značilo da je pad osjetno veći u odnosu na 0,5 posto koliko su procjenjivali u ranijoj ocjeni stanja u Finskoj u listopadu prošle godine.

Snižene su i projekcije stopa rasta za razdoblje od 2014. do 2016. na jedan posto, s prethodno procijenjenih 1,4 posto.

Među razlozima koji su doprinijeli sniženju izgleda analitičari S&P-a izdvojili su cjenovne pritiske na ključnu drvnu i industriju papira u Finskoj, kao i slabljenje utjecaja pionira mobilnih telekomunikacija Nokije, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram