Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2014

Telekomi u Europi više neće morati zadržavati naše osobne podatke

Sud Europske unije poništio je danas direktivu o zadržavanju podataka, koja obvezuje telekomunikacijske tvrtke da čuvaju podatke o telefonskim i elektroničkim komunikacijama, koji se mogu koristiti u borbi protiv ozbiljnog kriminala...

Direktiva iz 2006. obvezivala je telekomunikacijske tvrtke da čuvaju podatke o tome tko je koga kontaktirao, kada, koliko često i s kojih lokacija u razdoblju od šest mjeseci do godinu dana.

Sud smatra da se propisivanjem obveze zadržavanja tih podataka i dopuštanjem da im pristupe ovlaštena nacionalna tijela, direktiva miješa u temeljna prava poštovanja privatnog života i zaštite osobnih podataka. Također, činjenica da se zadržavanje i naknadno korištenje podataka izvršava bez obavještavanja pretplatnika ili registriranoga korisnika može kod dotičnih osoba stvoriti osjećaj da je njihov privatni život predmet trajnog nadzora.

Odluka Suda otvara tri problema: duljinu razdoblja u kojem se podaci čuvaju, koja je ocijenjena neproporcionalnom, manjak zaštite od moguće zlouporabe i odsutnost mjera koje bi ograničile na striktni minimum miješanje u privatni život ljudi, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram