Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2014

Američkim ulagačima predstavljeni hrvatski energetski projekti

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u Houstonu sudjeluje na godišnjoj konvenciji i izložbi "AAPG 2014., Ideje i inovacije - gorivo za energetski kapital", u organizaciji Američke udruge naftnih geologa, gdje je predstavio prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu te hrvatski geološki potencijal, izvještava Ministarstvo gospodarstva...

Ministar Vrdoljak od 6. do 10. travnja boravi u Houstonu u povodu konvencije i izložbe AAPG 2014., na kojoj sudjeluju najistaknutiji stručnjaci u naftnoj industriji iz više od 80 zemalja. Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, Vrdoljak je u Houstonu održao i niz sastanaka sa zainteresiranim investitorima kojima je govorio o svim realiziranim zakonskim i ostalim preduvjetima koji omogućavaju istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu.

Predstavio je i točne lokacije blokova u hrvatskom dijelu Jadrana, koji su ponuđeni za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, te financijski model za istraživanje i eksploataciju, koji je definiran tako da omogućuje najveću moguću korist za Hrvatsku i da je atraktivan investitorima. Posjet je iskorišten i za razgovor o drugim temama kao što je LNG projekt.

Vrdoljak u izjavi, koja se prenosi na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, kaže kako je Hrvatska stvorila uvjete za velika ulaganja u istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

"U zadnjih godinu dana odrađen je ogroman posao. Dobili smo mnoge pohvale jer gotovo nitko iz energetskog sektora nije vjerovao da ćemo u godinu dana na ovako profesionalan način napraviti posao koji u pravilu traje tri do pet godina", kaže Vrdoljak te dodaje kako je prije godinu dana u Houstonu najavio da će Hrvatska biti uvrštena na energetsku kartu svijeta, što je i ostvareno. "Mnogi nam nisu vjerovali, ali nakon godinu dana evo nas na istom mjestu - u Houstonu, gdje predstavljamo javno nadmetanje za istraživanje nafte i plina na našem Jadranu, uz prisutnost najvećih energetskih kompanija koje pokazuju veliki interes za dolazak u Hrvatsku", kaže Vrdoljak.

Smatra da je Hrvatska dobrom pripremljenošću natječaja za istraživanje nafte i plina pokazala da može biti ozbiljan partner i jamčiti sigurnost najvećim svjetskim investitorima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram