Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2014

Danski ulagači: Želimo uzgajati konoplju u Hrvatskoj

Grupa danskih investitora spremna je investirati u uzgoj i preradu industrijske konoplje u Hrvatskoj, no nadaju se da će Hrvatska poboljšati svoju zakonsku regulativu koja sada priječi bolje iskorištavanje te biljke u Hrvatskoj, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici danaskih ulagača...

Za sutra su najavili sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Predstavnici grupe danskih investitora Jan Lund Larsen i Peter Kjaer Knudsen na konferenciji za novinare nisu željeli otkriti kolika bi bila vrijednost investicije. Poručili su i da će planirano ulaganje preseliti u Srbiju, ako ta zemlja brže liberalizira uzgoj konoplje, a pregovaraju i s Rumunjskom i Češkom.

Naime, danski investitori očekuju da se poboljša zakonska regulativa, koja sada, kako ističu, priječi bolje iskorištavanje industrijske konoplje u Hrvatskoj. Tu prije svega misle na Pravilnik o uzgoju konoplje, prema kojem se ona može uzgajati isključivo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane, a za sve ostale svrhe se ne smije koristiti.

Danski ulagači zainteresirani su za suradnju s hrvatskim poljoprivrednicima primarno radi proizvodnje ulja i drugih prehrambenih pripravaka od konoplje koji se mogu koristiti kao pomoć pri liječenju, prenosi HRT.

Žele iskoristiti puni gospodarski potencijal konoplje pa bi, kako su istaknuli, promjena zakonske regulative omogućila i uporabu stabljike za niz neprehrambenih proizvoda.

Danski su ulagači zainteresirani za sjetvu već ovog proljeća na najmanje 200 hektara zemlje u Hrvatskoj, uz osiguran otkup za sve domaće kooperante. Želja im je, kako su istaknuli, otvoriti pogon za preradu u kojem bi se našlo posla za 20 ljudi, a ako se izmjeni zakon spremni su investirati u izgradnju znanstveno- istraživačkog centra.

Grupa danskih ulagača u Zagrebu planira otvoriti svoju tvrtku 'Cooperation for Bio Diversity', što bi, kako najavljuju, trebalo biti dovršeno do kraja idućeg tjedna, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram