Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2014

Mirando Mrsić: Nemamo novca za poticanje zapošljavanja

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izvijestio je da se zbog smanjivanja sredstava u državnom proračunu do daljnjega obustavljaju mjere aktivne politike zapošljavanja, a kada će biti nastavljene ovisi o sredstvima koje će Hrvatska od Europske komisije dobiti kroz Garanciju za mlade...

Rebalansom državnog proračuna ovogodišnja su sredstva za provedbu aktivne politike zapošljavanja smanjena s 511 milijuna na 334 milijuna kuna, pa su zbog toga sve mjere stavljene na čekanje, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). Time će biti pogođeno oko 12.000 osoba, većinom mladih, koje neće moći koristiti neku od mjera koje su se provodile zadnje dvije godine, a najpoznatija je zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana, odnosno pripravništvo za 1600 kuna mjesečno.

Na novinarsku konstataciju kako je nevjerojatno da Vlada u vrijeme krize rebalansom smanjuje novac za poticanje zapošljavanja, Mrsić je odgovorio da se štedjelo na svim proračunskim stavkama, a u njegovu resoru nisu dirana sredstva za mirovine i naknade za nezaposlene. Izrazio je nadu da će se teška situacija ublažiti nakon što Hrvatska povuče sredstva iz europskog programa poticanja zapošljavanja mladih pod nazivom Garancija za mlade. Iz tog programa Hrvatska bi trebala u ovoj godini dobiti oko 150 milijuna eura, no program koji je Hrvatska poslala u Bruxelles još mora odobriti Europska komisija.

Na pitanje kada bi taj novac trebao stići u Hrvatsku Mrsić je kazao da ne zna, ali svakako ne prije lipnja.

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah izvijestila je da su područni uredi ukupno obradili oko 9.000 novih zahtjeva za uključenje u mjere aktivne politike zapošljavanja, ali su i oni sada na čekanju, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram