Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2014

Irska ipak još uvijek nije izašla iz krize

Iako je Irska službeno izašla iz programa pomoći EU-a i MMF-a čini se kako tamošnje gospodarstvo još nije u potpunosti izašlo iz krize...

Irski BDP u posljednjem kvartalu prošle godine neočekivano je pao za 2,3 posto, iako su analitičari očekivali rast BDP-a. U cijeloj 2013. godine irski BDP smanjen je za 0,3 posto, prenosi Reuters.

U četvrtom kvartalu snažan rast uvoza i pad potrošnje objašnjavaju rezultat koji je ispod očekivanog. Analitičari su u prosjeku predvidjeli rast BDP-a u četvrtom tromjesečju od 0,4 posto, a za cijelu 2013. godinu rast od 0,3 posto.

Podatak o padu BDP-a Irske je iznenađuje budući je praćen serijom drugih povoljnih pokazatelja. Stopa nezaposlenosti spustila se ispod europskog prosjeka od 11,9 posto radno sposobnog stanovništva, cijene nekretnina su u porastu, a povjerenje potrošača je na najvišoj razini u posljednjih sedam godina.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram