Zatvori
Poslovni Puls
10/03/2014

Europskoj ICT industriji potebno više žena

Premali broj žena u ICT sektoru stoji Europsku uniju milijarde eura i ugrožava njezinu konkurentnost, upozorila je ovaj tjedan europska povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes, predstavljajući novu kampanju Europske komisije kojom se želi privući više žena u taj sektor...

"Privlačenje većeg broja žena karijerama u ICT sektoru ekonomski je imperativ", kazala je Kroes, predstavljajući inicijativu pokrenutu u povodu međunarodnog dana žena.

"Kada bi žene radile u ICT sektoru u jednakom broju kao i muškarci, europski BDP mogao bi se povećati za oko devet milijardi eura na godinu", istaknula je.

Samo devet od stotinu developera aplikacija su žene i one čine manje od 30 posto radne snage u ICT sektoru u Europi.

U tom je sektoru u EU-u u veljači bilo više od 400.000 praznih radnih mjesta. Iduće godine bit će ih više od 500.000, a 2020. više od 900.000, procjenjuje EK.

No, broj studenata u ICT sektoru stabilan je kad je riječ o muškarcima (10 posto), a pada u slučaju žena (tri posto).

Žene su u ICT sektoru posebice slabo zastupljene na vodećim položajima. Među šefovima ih je 19,2 posto, prema 45,2 posto u drugim sektorima. Isto tako, samo 19 posto poduzetnika u ICT sektoru su žene, prema 54 posto u drugim uslužnim sektorima.

U okviru nove kampanje Europska komisija želi potaknuti mlade žene da studiraju i grade karijeru u ICT sektoru isticanjem primjera žena koje su u tome uspjele.

Njihove video poruke mogu se pogledati na stranici ICTLadies (http://ictladies.com/), a vlastita priča o uspjehu može se objaviti na Facebook stranici "Every Girl Digital".

"ICT nije više samo za nekolicinu čudaka - on je cool, on je budućnost", poručila je Kroes na Twitteru, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram