Zatvori
Poslovni Puls
25/02/2014

INA-u izbacuju: HEP počinje opskrbljivati distributere plina u Hrvatskoj!

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je da će Vlada opskrbu distributera, koji plin plasiraju domaćinstvima, od 1. travnja pa u sljedeće tri godine s Inine tvrtke Prirodni plin prebaciti na Hrvatsku elektroprivedu (HEP), te da plin sigurno neće poskupjeti...

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto država dio plinskog biznisa prebacuje iz Ine u HEP i što će to donijeti potrošačima, rekao je da prema propisima iz Trećega energetskog paketa Europske unije države članice moraju osigurati opskrbu plinom za domaćinstva i industriju.

Vlada je, kaže Vrdoljak, ocijenila da je sadašnji 'opskrbljivač opskrbljivača' u javnoj usluzi, a to je Inina tvrtka Prirodni plin, višegodišnji gubitaš te je odlučila da od 1. travnja obvezu opskrbe distributera u javnoj usluzi prebaci na HEP za razdoblje od tri godine.

Za domaćinstva će to sigurno značiti da plin neće poskupjeti, što bi se pak vrlo vjerojatno dogodilo kada bi distributeri na slobodnom tržištu pokušavali kupiti plin, kaže Vrdoljak.

"Znači, plin neće poskupjeti, a hoće li imati istu cijenu kao sada ili pojeftiniti, pokazat će vrijeme", dodaje. Ministar smatra najvažnijim da, sukladno Trećem energetskom paketu, Vlada na ovaj način osigurava sigurnu opskrbu domaćinstava plinom proizvedenim na teritoriju RH.

Vrdoljak očekuje da će Inina reakcija na ustupanje dijela plinskog biznisa HEP- u biti pozitivna. Opskrbljivač na veleprodajnom tržištu, koji se u stručnim krugovima naziva i opskrbljivač opskrbljivača, prema Zakonu o tržitu plina je tvrtka kojoj domaći proizvođač, a to je u Hrvatskoj Ina, po reguliranoj cijeni prodaje plin, a onda ga ona prodaje distributerima također po reguliranoj cijeni. Potom distributeri opskrbljuju krajnje korisnike.

Problem s tim sustavom u Hrvatskoj je nastao jer se Hrvatska Glavnim plinskim ugovorom 2009. godine obvezala preuzeti Inin plinski biznis izdvajanjem tvrtke Prirodni plin iz Ine te kupovati od Ine domaći plin po cijeni uvoznog.

Međutim, zbog političko-sudskog zapleta u slučaju Sanader-MOL, Prirodni plin nije izdvojen iz Ine, ta tvrtka i dalje prodaje plin distributerima po reguliranoj cijeni, a kupuje od Ine po višoj, pa je nagomilala gubitke koje MOL-ovi pregovarači s Vladom o Ini smatraju dugom. Vlada ne priznaje dug pozivajući se na sudsku presudu po kojoj je Glavni plinski ugovor dio korupcijskih aktivnosti bivšeg premijera Ive Sanadera, koje je imao s predstavnicima MOL-a.

U Ministarstvu gospodarstva ističu da mnoge europske zemlje djelomično ili potpuno kontroliraju cijene plina te da se Hrvatska odlučila za srednju varijantu regulirane cijene za kućanstva i neregulirane za industriju. Procjenjuju da ulazak HEP-a na tržište plina toj kompaniji neće bitno utjecati na krajnji poslovni rezultat, prenosi HRT.

TEME: / / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram