Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2014

U stanovima i kućama za odmor 6,54 milijuna turističkih noćenja

U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj prošle je godine boravilo ukupno 397.688 turista, koji su ostvarili 6,54 milijuna noćenja, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)...

Ti se podaci odnose na nekomercijalni turistički promet ostvaren u stanovima i kućama za odmor, a koji se temelji na evidencijama o naplati boravišne pristojbe koje vode turističke zajednice. U sklopu te statistike obuhvaćeni su vlasnici kuća i stanova za odmor, članovi njihovih obitelji, rodbina i prijatelji koji su boravili u tim objektima ne plaćavši smještaj.

Po podacima DZS-a, prošle je godine u stanovima i kućama za odmor boravilo 151.942 domaćih turista, što je u ukupnom broju udio od 38,2 posto. Strani su turisti, njih 245.746, pak imali udio od 61,8 posto.

U noćenjima su pak udjeli izjednačeniji, domaći su turisti s nešto više od 3,3 milijuna noćenja imali udio od 51 posto, dok su stranci s 3,2 milijuna imali udio od 49 posto. Na to je utjecao duži prosječan boravak domaćih turista u kućama i stanovima za odmor. Naime, prosječno je lani ostvareno 16 noćenja po prijavljenom turistu, pri čemu su domaći turisti prosječno ostvarili 22 noćenja, dok su stranci imali prosječno 13 noćenja u kućama i stanovima za odmor.

Po podacima DZS-a, od ukupnog broja noćenja, 32,7 posto su ostvarile osobe za koje se boravišna pristojba plaća po noćenju, a 67,3 posto noćenja oni za koje se boravišna pristojba plaća paušalno.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Slovenije (44,6 posto) i Njemačke (12,8 posto). Po broju noćenja u stanovima i kućama za odmor među strancima slijede turisti iz Bosne i Hercegovine (6,6 posto), Austrije (5 posto), Italije (4,6 posto) te Mađarske i Srbije (svaka 4,5 posto), itd, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram