Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2014

Atlanticovi prihodi narasli na 5,05 milijardi kuna

Atlantic Grupa je u prošloj godini ostvarila 5,05 milijardi kuna prihoda, što je 2,5 posto više nego u 2012., dok je neto dobit nakon manjinskih interesa gotovo udvostručena i dosegnula je 194,9 milijuna kuna...

Kako je danas izvijestili iz te kompanije, u 2013. godini dobit prije kamata i poreza (EBIT) dosegnula je 424,6 milijuna kuna, što je porast od 6,4 posto u odnosu na normaliziranu EBIT u 2012.

Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 194,9 milijuna kuna što je 91,8 posto više nego u godini ranije, zahvaljujući, između ostaloga, značajno sniženim troškovima kamata nakon uspješnog refinanciranja krajem 2012.

"Usprkos otežanim uvjetima poslovanja posljednjih nekoliko godina, osobito u regiji jugoistočne Europe gdje Atlantic ostvaruje najveći dio prihoda, i u 2013. smo nastavili s rastom, ispunjavajući već sedmu godinu za redom najavljena očekivanja", istaknuo je predsjednik Uprave Emil Tedeschi u komentaru ostvarenih rezultata.

Napominje i kako rezultatima i rastom na tržištima ZND-a te ključnim europskim tržištima potvrđuju stratešku orijentiranost kompanije na internacionalizaciju, kao i internacionalni potencijal brendova kao što su Argeta, Donat Mg, Multipower, Cedevita GO i Bebi. Istovremeno, nastavljaju ulagati u razvoj brendova u vlastitom portfelju kao i u širenje i jačanje distribucijskog poslovanja.

"I u idućem razdoblju kompanija će biti fokusirana na razvoj, upravljanje rizicima, održavanje likvidnosti i upravljanje financijskim obvezama", istaknuo je Tedeschi.

Rastu prihoda od prodaje u 2013. najviše su pridonijela strateška poslovna područja Sportska i aktivna prehrana (rast od 14,9 posto) s najboljim rezultatima na tržištima Njemačke, Španjolske i Rusije; područje Zdravlje i njega (5,1 posto) koje bilježi rast na hrvatskom i ruskom tržištu te Slatko i slano (rast 2,8 posto), s rastom na tržištima Srbije, Makedonije i Hrvatske.

Kava se s 21,5 posto udjela u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija s 1,08 milijardi kuna prihoda.

Promatrano po tržištima, najveći rast ostvaren je u Rusiji i ostalim zemljama ZND-a (22,2 posto) čime ovo tržište ostvaruje 5,9 posto ukupnih prihoda od prodaje Grupe.

Ključna europska tržišta (Njemačka, UK, Italija, Švicarska, Austrija, Švedska i Španjolska), koja čine 11,7 posto ukupnih prihoda od prodaje grupe, ostvarila su rast od 8,7 posto.

Slovenija kao treće po veličini tržište Atlantic grupe bilježi 6,3 postotni rast. Hrvatsko tržište je najveće u ukupnom prihodu od prodaje s 24,8 posto udjela, a slijedi ga tržište Srbije s 24,1 posto, stoji u priopćenju.

Vlastite robne marke Atlantic Grupe sudjeluju u prodaji sa 72,5 posto, distribucija proizvoda robnih marki principala s 15 posto, ljekarnički lanac Farmacia sa 6,1 posto dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu u ukupnom prihodu od prodaje sudjeluju sa 6,4 posto.

Iz Atlantica navode kako su prošlu godinu obilježile implementacija novih komercijalnih uvjeta na hrvatskom tržištu, nastavak daljnje širenje distribucijskog portfelja, okrunjeno u prosincu ugovorom o preuzimanju distribucije Unilevera za tržišta Hrvatske i Slovenije.

U trećem kvartalu Atlantic je potpisivanjem predugovora u Industrijskom parku Nova Gradiška započeo ulaganje u novu tvornicu za proizvodnju energetskih pločica. Projekt ukupno vrijedan 120 milijuna kuna u prvoj će godini proizvodnje otvoriti 50, a uz planirani rast poslovanja u konačnici 160 novih radnih mjesta. Početak gradnje tvornice planira se u travnju 2014. godine, a prvi proizvodi s novih linija na tržištu se očekuju u prvom kvartalu 2015., navodi se u priopćenju Atlantica.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram