Zatvori
Poslovni Puls
21/02/2014

Portugal po prvi put od 1993. godine bilježi višak na tekućem računu bilance plaćanja

Portugal je 2013. zabilježio prvi godišnji višak na tekućem računu bilance plaćanja u posljednjih 20 godina, u uvjetima započetog oporavka od recesije, pokazali su danas objavljeni podaci tamošnje središnje banke...

Na tekućem računu bilance plaćanja iskazan je tako višak od 881 milijun eura, nasuprot golemom manjku u iznosu većem od 3,3 milijarde eura iskazanom u 2012. godini, objavila je središnja banka.

Portugal je također zabilježio trgovinski višak od gotovo 2,85 milijardi eura u razmjeni roba i usluga, zahvaljujući golemom višku iskazanom na računu usluga, nasuprot manjku od 148 milijuna eura iskazanom u godini prije.

Dugovima pritisnuta zemlja ulaže velike napore kako bi konsolidirala državne račune u skladu s preuzetim obvezama u sklopu zajedničkog paketa pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Također se priprema za izlazak iz međunarodnog programa pomoći tijekom ove godine, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram