Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2014

Ivo Josipović: Postoji puno dilema oko predstečajnih nagodbi

Predsjednik Republike Ivo Josipović sinoć je u HTV-ovom Dnevniku poručio kako je došlo vrijeme da se razmisli o cjelovitoj promjeni hrvatskog Ustava, a do kraja sadašnjega mandata htio bi i ojačati komponentu gospodarske diplomacije, pa namjera posjetiti neke veće zemlje i predstaviti Hrvatsku kao novu članicu EU. Dotakao se i stanja u BiH, predstojećih predsjedničkih izbora, Zakona o radu, a svoje mišljenje je izrekao i o predstečajnim nagodbama...

Jedno od novinarskih pitanja predsjedniku ticalo se i novoga Zakona o radu zbog kojega sindikati najavljuju generalni štrajk, a Josipović je odgovorio da se ozbiljno bavi pitanjima rada i sindikata, pa je podsjetio na uspješno riješen problem u Brodosplitu. Što se pak tiče samoga generalnog štrajka i mogućnosti da izazove nemire slične onima u BiH, Josipović je istaknuo da su štrajkovi dio naše demokracije i pravnoga poretka. Prema tome, dodao je, mirni prosvjedi u skladu sa zakonom su nešto što ne bi smjelo izazivati takvu sablazan. Predsjednik je uvjeren da nereda, poput onih u našem susjedstvu, niti može niti smije biti jer smo društvo standarda koji vrijede za demokracije.

Kad je pak riječ o predstečajnim nagodbama i primjedbama kritičara da je riječ o novom pustošenju poduzeća, Josipović je potvrdio da je s tim upoznat i rekao da razgovara sa svojim kolegama pravnicima te da tu postoji puno dilema, a neke bi stvari, tvrdi, možda trebalo i drukčije postaviti.

Ali, rekao je, to što neki kažu da tu ima puno nezakonitoga i nemoralnoga pogodovanja to je nešto što možemo primijeniti i kod drugih mehanizama i reći da ne vrijede. Zato je poručio kako "treba otvoriti četvere oči i vidjeti da se mehanizmi predstečajne nagodbe ne zloupotrebljavaju za pogodovanje ovome ili onome", rekao je, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram