Zatvori
Poslovni Puls
17/02/2014

Valamar prošle godine ostvario prihode od 1,17 milijardi kuna

alamar Adria Holding prošle je godine ostvario porast ukupnih poslovnih prihoda za 7,6 posto, na ukupno 1,06 milijardi kuna, izvijestili su danas iz te tvrtke temeljem privremenog godišnjeg nerevidiranog izvješća dodajući da će u turističke tvrtke u svom portfelju ove godine uložiti 350 milijuna kuna...

Prihodi od prodaje iz strateške turističke djelatnosti prošle su im godine, kako ističu, iznosili 1,05 milijardi kuna, što je za 71 milijun kuna ili 7,3 posto više nego u 2012., a zabilježili su i porast od oko 2 posto s ukupnih 4,17 milijuna noćenja.

Pritom napominju kako je važan rast noćenja ostvaren u destinaciji Krk, kao posljedica ulaganja i širenja kamp ponude, dok su u Poreču i Dubrovniku imali pada broja noćenja za 2 odnosno 1 posto u odnosu na 2012., a na destinaciji Rabac 1 posto više. Za porast prihoda od prodaje kažu da je najvećim dijelom rezultat rasta prosječne cijene od oko pet posto.

Operativna dobit iz poslovnih aktivnosti u prošloj godini iznosila je 41,3 milijuna kuna ili 12 posto manje nego u 2012., što objašnjavaju planiranim i pojačanim investicijskim održavanjem turističkih objekata koja su zadnjih godina bila odgađana, a koja su nužna za održavanje konkurentnosti.

Konsolidirani ukupni prihodi Valamar Adria Holdinga d.d. u prošloj su godini iznosili 1,17 milijardi kuna, a od ukupno 114,5 milijuna kuna bruto dobiti, 73,2 milijuna kuna odnosi se na dobit iz financijskih aktivnosti koja je najvećim dijelom realizirana uslijed prodaje dionica iz portfelja.

Uslijed jednokratnog efekta povećanja vrijednosti odgođene porezne imovine pri pripajanju društva Dubrovnik Babin kuk Riviera Adriji d.d., iskazana je konsolidirana neto dobit od 180,3 milijuna kuna.

Članica Uprave Ivana Budin Arhanić najavljuje nova ulaganja za ovu godinu od 350 milijuna kuna, čime će se ukupna ulaganja Valamar grupacije u zadnjih 12 godina 'popeti' na ukupno 2 milijarde kuna.

Najavljuje i da su u pripremi projekti za slijedeći investicijski ciklus od 2015. vrijedni više od 400 milijuna kuna.

Od ulaganja za ovu godinu najvažnije su u hotel Valamar Dubrovnik President, hotel Argosy u Dubrovniku i hotel Zagreb u Poreču, a najveće ulaganje od 188 milijuna kuna bit će u Valamar Isabella Island Resort na otočiću Sveti Nikola preko puta porečke rive.

Predsjednik Uprave Valamar Adria holdinga Georg Eltz istaknuo je da su prošle godine za ukupna davanja u državni, gradski i županijske proračune te u sustav turističkih zajednica izdvojili 312 milijuna kuna ili 24 milijuna kuna više nego 2012.

Ističe i da su sva ulaganja, kao i mnoge druge kompanije u turizmu, ostvarili kroz razvojne kreditne linije i mjere poticaja za zaposlenike grupacije, ali da za ovu godinu zbog povećane međustope PDV-a i udvostručene naknade za korištenje voda očekuju dodatna opterećenja na profitabilnost, i to za oko trideset milijuna kuna.

Eltza zabrinjavaju najave novih poreza i povećanja davanja koji nikako ne bi smjeli predstavljati novo opterećenje, a s druge strane uvjeren je i da je turizam najvažniji sektor za pokretanje značajnih investicija u Hrvatskoj, posebno ako se umjesto rastućih poreznih pritisaka oslobodi kapacitet turizma za financiranje rasta kroz nova ulaganja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram