Zatvori
PoslovniPuls
02/11/2022

Valamar ove sezone poslovao bolje nego rekordne 2019. godine

Prema izvještaju o poslovanju u prvih devet mjeseci 2022. Valamar Riviera je ostvarila rezultate koji potvrđuju oporavak poslovanja nakon dvije godine pandemijske krize, ali i ukazuju na značajan utjecaj nove krize na troškove poslovanja.

Kako se navodi u priopćenju, ta hotelska grupacija ostvarila je 2,32 milijarde kuna poslovnih prihoda koji su rasli za 14 posto u odnosu na 2019. godinu prvenstveno kao rezultat povećanja prosječnih cijena od 19,5 posto. Operativna dobit (EBITDA) u prvih 9 mjeseci dosegla je 943 milijuna kuna odnosno ostvaren je rast od 7,7 posto.

Najveći rast ostvarili su premium hoteli i kampovi čime su potvrdili opravdanost dosadašnjih ulaganja Valamara u turizam visoke dodane vrijednosti. Sjeverne destinacije bilježe veću potražnju i brži oporavak od južne Hrvatske, iako su i hoteli u Dubrovniku u glavnoj sezoni dosegli razinu prometa iz 2019. godine.

Operativni troškovi za prvih devet mjeseci 2022. godine rasli su 19 posto u odnosu na 2019. godinu s obzirom na značajno povećanje troškova energenata i rast ostalih troškova poslovanja pod utjecajem inflacije. Troškovi električne energije porasli su za 89 milijuna kuna, dok su ostali troškovi porasli za ukupno 126 milijuna kuna u odnosu na 2019. godinu. Najveći utjecaj na povećanje troškova ima trostruko povećanje cijene električne energije na 230 eura po MWh zbog čega je skraćen rad smještajnih objekata u posezoni.

"Rastom prihoda od 14 posto u odnosu na 2019. godinu Valamar Riviera ostvarila je puni oporavak od pandemijske krize. Kroz povećanje cijena usluga, prvenstveno cijene smještaja u premium segmentu, uspjeli smo amortizirati enormno povećanje troškova energenata te povećanje ostalih troškova poslovanja", istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Dodao je i da je pred tvrtkom godina visoke neizvjesnosti i izazova energetske krize, inflacije, troška financiranja i geopolitičkih poremećaja, ali i dobrih vijesti kao što su ulazak u eurozonu i schengenski prostor.

"Turistički sektor treba se čim prije okrenuti pripremi naredne turističke sezone kako bi na vrijeme osigurali konkurentne uvjete poslovanja i održivi rast turizma", rekao je Kukurin.

Unatoč krizi, ove godine u objektima pod upravljanjem Valamara realizirane su investicije u iznosu od 530 milijuna kuna. U cilju poboljšanja uvjeta rada i zadržavanja lokalnih zaposlenika ove godine je uloženo 15 milijuna eura u povećanje plaća i programe nagrađivanja. Ulaskom u TOP 10 najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca Valamar je potvrdio višegodišnju poziciju najboljeg poslodavca u turizmu.

Kako navode, u lipnju 2022. Valamar je predstavio novu strategiju održivosti i ESG ciljeve do 2025., u okviru kojih u iduće tri godine planira postati ugljično neutralna kompanija u prvom i drugom opsegu te uložiti 50 milijuna eura u daljnji razvoj destinacija i projekte održivosti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram