Zatvori
Poslovni Puls
17/02/2014

HRT: Evo što je sporno u EPH-ovoj predstečajnoj nagodbi

Ako ministar Slavko Linić odobri predstečajnu nagodbu Europa press holdinga - Hypo Alpe Adria banka postaje novi vlasnik EPH grupe. Kao jedan od uvjeta nagodbe spominje se odlazak Nine Pavića iz uprave, a već se govori i o novim vlasnicima. No ta predstečajna nagodba otkriva još jedan sporni kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj...

Od pola milijarde ukupnih dugova Nine Pavića Hypo banka potražuje 257 milijuna. EPH grupa Hypu kredite gotovo da i nije vraćala, a četvrt milijarde kuna duga dio je izrazito loših plasmana zbog kojih je agencija Moodys Hypo banci prekjučer radikalno snizila rejting, prenosi HRT.

Nino Pavić nije bio dostupan, a Jutarnji list piše da je zanimanje veliko te da su za kupovinu interes pokazali odvjetnik Marijan Hanžeković i investicijski fond Gavina Susmana.

Osim Hypo banke novi vlasnici moraju namiriti i Zagrebačku banku, koja traži 120 milijuna, Raiffeisen banku s 25 milijuna, HaBOR s 9 i Agrokor s 18 milijuna kuna. Kreditne obveze EPH grupe ukupno iznose 429 milijuna kuna. I dok je Hypo svoj dio pretvorio u vlasništvo, ostale banke reprogramirale su tražbine i tako, barem nakratko, zaštitile svoje interese.

Postavlja se pitanje zašto to nije učinila i država koja od EPH potražuje 22 milijuna kuna. Zašto država nije svoje potraživanje pretvorila u kredit, već Grupi nagodbom oprašta osam milijuna kuna, pitaju se s HRT-a.

Osim u oprostu naklonost Ministarstva financija prema EPH grupi očituje se i u činjenici da su u nagodbi priznate izrazito sporne tražbine Pavićevih tvrtki Sportske novosti i Slobodna Dalmacija u visini od šesnaest milijuna kuna. Povjerenica nagodbe tvrdi da je osnovanost tražbina utvrdila sama EPH grupa. Slaže se da je to suludo.

"Zar nije suludo da dužnik sam priznaje i osporava svoje tražbine", pita se i Davorka Huljev, povjerenica predstečajne nagodbe.

Suludo ili ne, dobri odnosi ministra Slavka Linića i EPH grupe traju još od prošlih izbora: dva tjedna nakon pobjede Kukuriku koalicije Hrvatska banka za obnovu i razvoj Nini Paviću odobrava 11,5 milijuna kuna uz subvencionirane kamata od 2,8 posto, piše HRT Na već višestruko opterećenu zgradu EPH u zagrebačkoj Koranskoj HBOR se upisuje u sedmom hipotekarnom redu. Stručnjaci upozoravaju na nedostatno osiguranje kredita jer se nekretninom ne može namiriti ni prvi Hypo kredit, a kamoli HBOR-ov, prenosi HRT.

"Sve te nekretnine u Koranskoj ulici su procijenjene na 118 milijuna kuna", kaže Vedran Vidmar, predsjednik Udruge javnih ovršitelja.

U HBOR-u su bili svjesni da je prije odobrenja kredita na zgradu u Koranskoj upisana hipoteka Hypo banke vrijedna 257 milijuna kuna. Stoga su se dodatno osigurali založnim pravom na EPH brend "Doktor u kući".

U Ministarstvu financija su nakon cjelodnevnog vijećanja odlučili da neće komentirati nagodbu, a iz HBOR-a nisu ni odgovorili na upit HRT-u.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram