Zatvori
Poslovni Puls
11/02/2014

Slovenija kao nova Grčka: Udvostručili javni dug u posljednje tri godine!

Slovenija je u ponedjeljak navečer uspješno zaključila knjigu narudžbi za dvije dolarske obveznice zaduživši se za više 3 milijarde dolara, objavili su u utorak poslovni list "Finance" i ljubljanski dnevni list "Dnevnik"...

Po zadnjim raspoloživim podacima, investitorima je petogodišnja obveznica prodana uz kamatu koja malo prelazi 4 posto, a obveznicu s desetogodišnjim dospjećem uz kamatu nešto višu od 5 posto. Nakon što se još prošlog tjedna činilo da zbog promijenjenih okolnosti na međunarodnom financijskom tržištu od prodaje dvije tranše dolarskih obveznica neće biti ništa, zaključivanje knjige narudžbi ocjenjuje se kao uspjeh ministra financija Uroša Čufera, tim prije što je sustavom "cross currency swap" kredit dobro osiguran od valutnog rizika, navode mediji. Ministarstvo financija potvrdilo je prodaju obveznica u iznosu od 3,5 milijarde dolara odnosno 3 milijarde eura.

Zbog veće raspoloživosti kreditnog kapitala u SAD-u Slovenija je u zadnjih godinu i pol dana na američkom tržištu prodala pet obveznica, a u Europi samo jednu trogodišnju euro obveznicu u iznosu 1,5 milijarde eura i uz kamatnu stopu 4,7 posto, navodi "Dnevnik".

Sa zadnjim zaduženjem je slovenski javni dug prešao 75 posto BDP-a, što je doduše manje od prosjeka država u eurozoni, ali znači i skokovitu eskalaciju javnog duga koji se u zadnje tri godine udvostručio, a većina kredita koje će Slovenija uzeti ove godine odlazi za vraćanje starih financijskih obveza, piše list.

Do travnja ove godine vlada premijerke Alenke Bratušek mora otplatiti 1,5 milijardi glavnice na stare kredite, a u cijeloj godini 3,6 milijarde eura. Uz to, vlada mora osigurati sredstva za proračunski deficit koji ove godine iznosi 1,5 milijardi eura te sredstva za kamate na kredite koji se penju na desetinu proračunskih prihoda, navodi "Dnevnik".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram