Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2014

Mobilno bankarstvo sve popularnije u Hrvatskoj

POVEZANE OBJAVE:

Prema pokazateljima iz posljednjeg tromjesečja 2013. godine, klijenti Zagrebačke banke sve više se opredjeljuju za poslovanje putem direktnih kanala, mobilnog i Internet bankarstva. Naime, od listopada do prosinca prošle godine registrirano je 5 milijuna prijava (ulaza) na m-zabu i 3,8 milijuna prijava na e-zabu, dok je broj dolazaka klijenata u poslovnice Banke iznosio oko 2,4 milijuna...

Navedeno potvrđuje očekivani prirodni, ujedno i globalni trend migracije na praktične i sveprisutne digitalne kanale - klijenti svoje svakodnevne jednostavne financijske potrebe sve više ispunjavaju samostalno, putem online usluga, te poslovnice Banke nastavljaju koristiti za složenije potrebe financiranja i savjetovanja.

Da je korištenje mobitela za naprednije potrebe, uključujući i mobilno bankarstvo, sve popularnije među klijentima, pokazuje i istraživanje GfK o porastu prodaje smartphoneova i tableta u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, prema kojem je u Hrvatskoj u prvoj polovici 2013. prodano 349.000 smartphoneova, što je porast od 61%, odnosno najveći porast u zemljama u kojima je provedeno istraživanje (u Sloveniji je 30%, u Srbiji 52%).

Upravo su smartphoneovi i tableti najčešći izbor klijenata Banke, aktivnih korisnika m-zabe. Ovu uslugu, inače uvedenu 2007. godine, koristi preko 210 tisuća korisnika, a samo tijekom prošle godine ugovorilo ju je 49 tisuća korisnika. m-zaba stoga je najpopularnije mobilno bankarstvo na tržištu, odnosno, svaki drugi građanin koji je u bankama u RH ugovarao mobilno bankarstvo – ugovorio je upravo m-zabu (tržišni udio u broju korisnika je 50%).

Među razlozima zbog kojih građani Hrvatske odabiru upravo m-zabu svakako je njezina mogućnost korištenja na najvećem broju mobilnih uređaja na tržištu, od smartphoneova (iPhoneova, Android operativnih sustava) i Blackberry uređaja do starijih modela uređaja koji rade na Java operativnom sustavu. Nadalje, m-zaba nudi klijentima sve ključne usluge – provjeru stanja i prometa svih računa, kartica, štednje, kredita, provjera tečajne liste, plaćanja unutar banke i na račune drugih banaka u zemlji, prihvat elektroničkih uplatnica, kupnju GSM bonova i bonova za ENC uređaj HAC-a, kupnju i prodaju udjela u ZB Invest fondovima i dr.

Uslijed gospodarske recesije porasla je svijest građana o kontroli osobnih financija kao i potreba za uslugama koje im mogu pomoći u boljem upravljanju potrošnjom i primanjima. Navedeno potvrđuje činjenica da klijenti m-zabu gotovo svakodnevno koriste, kako bi provjerili stanje i promete po svojim računima, troškove po karticama, eventualna dugovanja te obveze  koje dospijevaju na naplatu.

S druge strane, još značajniji rast od 90% u broju financijskih prijenosa m-zabom u 2013. u odnosu na 2012. dokaz je sve veće sklonosti građana na plaćanja putem mobitela, a zahvaljujući i jednostavnosti, sigurnosti i praktičnosti m-zabe. Pri tome, od ukupnog broja prijenosa m-bankingom u RH, 81% se provede upravo m-zabom – i to je dokaz povjerenja građana upravo u usluge Zagrebačke banke, i sve veću sklonost prema korištenju praktičnih online kanala za svakodnevno poslovanje, navodi se u priopćenju iza ZABA-e.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram