Svjetski turizam u prošloj je godini premašio i najoptimističnija očekivanja, s gotovo 1,1 milijardom međunarodnih turističkih dolazaka, podaci su Svjetske turističke organizacije (UNWTO)…

To je porast od 5 posto u odnosu na 2012. godinu, a nastavak rasta turističkih dolazaka u UNWTO-u predviđaju i za ovu godinu, i to za 4,5 posto.

Podaci za svjetski turizam za prošlu godinu sažeti su u najnovijem izdanju UNWTO-ovog World Tourism Barometra, dostavljenom iz madridskog sjedišta te organizacije.

Porast međunarodnih dolazaka u svijetu za 5 posto znači da je prošle godine 52 milijuna ljudi više turistički putovalo nego u 2012. Od toga ih je 29 milijuna više došlo samo u Europu, koja je time zabilježila ukupno 563 milijuna dolazaka ili 5 posto više, što je ujedno i znatno veći porast od onog ostvarenog u razdoblju 2005. do 2012., kada je dosezao do 3 posto godišnje.

Europa je time zadržala i poziciju najposjećnije svjetske regije. Od europskih podregija, najbolje su rezultate prošle godine, s porastima od 7 i 6 posto u međunarodnim turističkim dolascima, ostvarile srednja i istočna Europa te njezin južni mediteranski dio.

I ove godine, po prognozama UNWTO-a, Europa se može nadati porastima od 3 do 4 posto, slično kao i obje Amerike, koje su prošle godine imale poras turističkih dolazaka od 4 posto, na ukupno 170 milijuna.

Najveće poraste za ovu godinu, do 6 posto, UNWTO prognozira regijama Azije i Pacifika te Afrike, koje su i prošle godine imale takve stope rasta. Aziju i Pacifik prošle je godine posjetilo ukupno 250 milijuna stranih turista, a Afriku 56 milijuna.

Regija Bliskog Istoka jedina je koja je stagnirala prošle godine s oko 52 milijuna dolazaka.

UNWTO-ov Barometar pokazuje i da su najveći turistički potrošači u svijetu i dalje Kinezi, koji su se na tu prvu poziciju nametnuli još 2012. s ukupnom potrošnjom većom od 100 milijardi američkih dolara, a samo u prva tri kvartala prošle godine potrošnju su povećali za blizu 30 posto.

Slično je i s Rusima, koji su u prva tri kvartala prošle godine povećali turističku potrošnju za otprilike 26 posto, te su na petom mjestu po toj potrošnji.

Nijemci, koji su na drugom mjestu po potrošnji, lani su trošili nešto manje nego u 2012., slično kao i Japanci te Talijani, dok su turisti iz SAD-a, Velike Britanije, Kanade i Australija potrošili po 3 posto više.

S porastom potrošnje prošle su se godine istaknuli i turisti iz Turske (24 posto više nego 2012.,) Katara i Filipina (po 18 posto više), iz Kuvajta, Indonezije i Ukrajine (po 15 posto više) te Brazila (14 posto više), prenosi HRT.