Zatvori
Poslovni Puls
22/01/2014

Dobre vijesti: Španjolska izlazi iz europskog programa pomoći

Španjolska u četvrtak izlazi iz 18-mjesečnog europskog programa financijske pomoći za spašavanje svojih banaka, za što je potrošila 41,3 milijarda eura od ukupno odobrenih 100 milijarda, prenose europski mediji...

EU smatra da su španjolske banke ponovno na "zdravim temeljima", premda je svaki četvrti Španjolac nezaposlen.

Klaus Regling, direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), stalnog kriznog fonda eurozone, ocijenio je potkraj prošle godine da je španjolski program "impresivna priča o uspjehu" i očekuje da će španjolsko gospodarstvo "postići stabilnost i održiv rast" u bliskoj budućnosti.

Za razliku od Cipra, Grčke, Irske i Portugala, španjolski program pomoći bio je ograničen isključivo na bankovni sektor pa su ga pratili manje strogi uvjeti.

Eurozona je u srpnju 2012. Španjolskoj odobrila kreditnu liniju od 100 milijardi eura. ESM je na kraju isplatio 41,3 milijarda eura novom španjolskom fondu za dokapitalizaciju banaka, Fondo de Restructuracion Ordenado Bancaria (FROM), koji je zajmove, s rokom dospijeća većinom 2024. ili 2025., proslijedio posrnulim zajmodavcima.

Španjolska je odlučila da neće zatražiti preventivnu kreditnu liniju kada iziđe iz programa pomoći, a koja bi joj osigurala sredstva u slučaju da ih ne može prikupiti na međunarodnim tržištima.

No, kritičari ističu da su stroge mjere štednje i strukturne reforme koje provodi vlada zakočile gospodarski rast, izazvale rekordnu nezaposlenost od 26,7 posto (57,4 među mlađima od 25) i 6 posto manje gospodarstvo nego 2008. godine. Od Španjolske je po nezaposlenosti gora samo Grčka koja bilježi stopu od 27,3 posto.

Europska komisija upozorila je potkraj prošle godine da je španjolsko gospodarstvo i dalje u lošem stanju i nastavit će pratiti španjolske ekonomske politike i reforme sve dok se zemlja ne uskladi s europskim pravilima.

Španjolski javni dug trebao bi ove godine, po prognozama Europske komisije, iznositi 99,9 posto BDP-a, a deficit 5,9 posto BDP-a. Ove godine očekuje se ipak da će španjolsko gospodarstvo rasti, prvi put od 2008. godine.

Španjolska je odlučila prodati neke od nacionaliziranih banaka koje su dobile novac od ESM-FROM-a.

Venezuelanski investitor Juan Carlos Escotet objavio je u prosincu da će kupiti 88,3 posto NCG Banco grupe za milijardu eura. Ta je banka dobila 9,1 milijarda eura pomoći. Iduća na redu za prodaju je Catalunya Caixa, koja je dobila 12,1 milijarda eura pomoći, prenosi EUobserver.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram