Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2014

Iranske i američke tvrtke kreću u bitku za iransko tržište

Na snagu je stupio privremeni sporazum kojim se djelomično ukidaju sankcije Iranu. Američke i europske tvrtke već traže kontakte s iranskim gospodarstvenicima i nadaju se unosnim poslovima na tom tržištu željnom uvoza...

Član Upravnog odbora Njemačko-iranske trgovinske komore Michael Tockuss već tjednima je zasut pitanjima poduzetnika. "Javljaju se tvrtke koje su do sada odbijale upite iz Irana", kaže Tockuss. Sada stvari stoje drugačije.

Od kada su Zapad i Iran u studenome prošle godine dogovorili da će Teheran na pola godine obustaviti rad na svom atomskom programu i dopustiti neograničene kontrole, Zapad je obećao labavljenje međunarodnih sankcija.

Privremeni sporazum stupa na snagu u ponedjeljak. Njime su, među ostalim, ukinuta ograničenja za trgovanje avionskim dijelovima, petrokemijskim proizvodima i na području automobilske industrije.

I Amerikanci žele na iransko tržište

Zanimanje njemačkih poduzetnika je veliko. Tockuss je poslao poziv za putovanje gospodarske delegacije u Iran i već nekoliko sati kasnije stiglo je šest prijava. Brojne njemačke tvrtke već su sada zastupljene u Iranu. Tockuss kaže da ih je skoro 7.000, u branšama za koje ne vrijede sankcije. No njemu se ne obraćaju samo njemačke firme. Na sajmovima dobiva i upite američkih predstavnika koji zbog strogih sankcija SAD-a već desetljećima ne smiju biti nazočni na iranskom tržištu.

Inače, Amerikanci su godinama vršili pritisak na europske tvrtke i banke da se povuku iz Irana, a sada se guraju na tamošnje tržište i oblijetaju iranske delegacije. Tockuss se smješka: "Ako Amerikanci, kako je dogovoreno sporazumom, olabave sankcije na području automobilske industrije, onda ćemo sigurno imati veliku konkurenciju za njemačka, ali i francuska poduzeća." To Tockussa, naravno, ne zabrinjava. Dapače, on se raduje tom natjecanju i kaže da ima šanse za sve jer je iransko tržište "gladno uvoza".

"Embargo neće biti tako brzo ukinut"

Ali Habibian je menadžer privatne zrakoplovne kompanije Safirian Air. On izvještava: "U mojoj branši svi planiraju ekspanziju kako bi osposobili svoje zrakoplove." Habibian je godinama svoje zastarjele letjelice morao popravljati ugradnjom polovnih dijelova. Jer, do sada je i civilno zrakoplovstvo podlijegalo embargu. "Sada svi planiraju i pokušavaju uspostaviti kontakte s trgovinskim partnerima. Više ne trebamo stare posrednike koji su nam potajno prodavali dijelove!", kaže Habibian.

On se nada da će to dovesti i do pada cijena. Inače, privremeni sporazum ukida sankcije za trgovinu dijelovima, ali ne i zrakoplovima. No iranski poduzetnik se nada da će se to promijeniti nakon pregovora koji će biti vođeni idućih šest mjeseci. Cilj je sklapanje konačnog sporazuma kojim bi se ukinule sve sankcije. Čim nestanu ograničenja za kupnju zrakoplova, Habibian planira odmah naručiti 100 novih letjelica.

No Michael Tockuss ne vjeruje da će do potpunog ukidanja embarga doći tako brzo: "U Iranu trenutačno vladaju tako veliki optimizam i euforija da to moramo smirivati i pokušati ostati realni. Još će potrajati određeno vrijeme dok se sankcije potpuno ne ukinu. Mnogi Iranci očekuju da će do toga doći brzo, a mi se nadamo da se to pozitivno raspoloženje u Iranu neće jednog dana promijeniti."

Sankcije su samo privremeno olabavljene. Ako se Iran ne bude pridržavao dogovorenog, one se mogu ponovo pooštriti.

Izvor: Deutsche Welle

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram