Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2014

Zagreb se prometnuo u hit turističku destinaciju!

Za Zagreb prošla je godina bila turistički izuzetno uspješna i rekordna s gotovo 808 tisuća turističkih dolazaka i blizu 1,4 milijuna noćenja, što su porasti od 15 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima u odnosu na 2012...

To po ocjeni zagrebačke Turističke zajednice grada iznova potvrđuje da je Zagreb zbog svoje turističke, kulturne, poslovne, sportske i druge ponude postao nezaobilazno turističko odredište atraktivno tijekom cijele godine.

Po prvim podacima Turističke zajednice u Zagrebu su prošle godine među turistima prevladavali stranci kojih je došlo 649,4 tisuće ili 17 posto više nego u godini prije, a nešto veći porast od 18 posto ostvarili su s 1,11 milijuna noćenja.

Time su se potvrdila očekivanja i prognoze za Zagreb za 2013. povezana s ulaskom Hrvatske u EU, što je i drugim glavnim gradovima svake nove članice redovito donosilo povećanje turističkog prometa.

Najviše je turista lani u Zagreb došlo iz Njemačke, koje slijede Talijani te oni iz SAD-a, Velike Britanije i Japana, dok su najviše noćenja također ostvarili Nijemci odnosno turisti iz SAD-a, Italije, Velike Britanije i Francuske.

Domaćih je turista u Zagrebu također prošle godine bilo 10 posto više nego u 2012. ili njih 158,3 tisuće, ali su s oko 277 tisuća noćenja imali pad od 7 posto.

No, za razliku od toga, samo prosinac prošle godine odnosno adventska zbivanja u Zagreb su dovela 18 posto više domaćih turista ili njih oko 17 tisuća koji su ostvarili i 7 posto više noćenja nego u prosincu 2012. ili oko 28 tisuća.

Općenito u Turističkoj zajednici Grada Zagreba posebno su zadovoljni adventskim razdobljem jer je Zagreb u prosincu prošle godine posjetilo ukupno 46,3 tisuće turista koji su ostvarili 83,3 tisuće noćenja, što su također dvoznamenkasti porasti od 17 odnosno 15 posto u odnosu na isti mjesec 2012.

Zagrebački turistički porasti za prosinac i cijelu 2013. znatno su viši od onih u ukupnom hrvatskom turizmu, kao i od pojedinačnih jadranskih županija, a iz TZGZ-a se i ove godine nadaju nastavku pozitivnih trendova.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram