Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2014

Plastika nije rješenje: Novčanice eura ostaju papirnate

Novčanice eura ostat će papirnate, priopćila je u ponedjeljak Europska središnja banka (ECB), predstavivši ujedno novu novčanicu od 10 eura...

Plastične novčanice prva je uvela Australija 1988. i sada se koriste u više od 20 zemalja. Velika Britanija planira prijeći na plastične novčanice 2016. i time će postati najveće gospodarstvo koje ih koristi. No, ECB će i dalje nastaviti izrađivati novčanice eura od papira na bazi pamuka.

"Pratili smo s velikim zanimanjem što radi Bank of England i druge središnje banke u svijetu, te proučavali njihova iskustva", kazao je član izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja nove novčanice od 10 eura.

"Rezultat je našeg istraživanja da ćemo nastaviti s ... trenutnom serijom ", rekao je.

Po njegovim riječima, ECB smatra da je to najisplativija opcija, koja uravnotežuje sigurnost i troškove. Mersch je ipak odbio dati procjenu ušteda. Nove novčanice imat će zaštitni premaz koji će produžiti njihov vijek trajanja.

Britanska središnja banka procjenjuje se da će uvođenjem plastičnih novčanica Britanija u 10 godina uštediti 100 milijuna funti (164,85 milijuna dolara).

ECB je također objavio da je broj krivotvorenih novčanica eura povučenih iz opticaja porastao u drugoj polovici prošle godine za 11,4 posto u odnosu na prethodnih šest mjeseci, na 353.000. To je najveći broj povučenih novčanice od kraja 2010., ali i mali postotni udio u ukupnom opticaju od 15 milijardi novčanica.

Nova novčanica od 10 eura trebala bi smanjiti njihovo krivotvorenje, objavio je ECB. Najviše se pak krivotvore novčanice od 20 i 50 eura, koje čine tri četvrtine 'lažnjaka'.

Mersch je također stao u obranu novčanice od 500 eura, jedne od najvrednijih pojedinačnih novčanica u svijetu, odbacivši sugestije da njezino postojanje može potaknuti obujam crnog tržišta.

"Očito je da ... kriminalci vole velike njemačke automobile. To nije razlog da se zabrani njihova proizvodnja", zaključio je, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram