Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2014

Slovenske banke smanjuju kredite gospodarstvu

Slovenske će banke 2014. godine smanjiti kreditne plasmane prema gospodarstvu za dodatnih 3,8 posto, prema prognozi koju je objavila središnja banka...

Sanacija bankarskog sustava u okviru kojega će država u banke plasirati 10 posto slovenskog BDP-a ne može imati trenutačne učinke, pa će se nastaviti pad kreditnih plasmana, a jačanje kreditnih tokova može se očekivati tek u drugoj polovici ove godine, izjavio je za Slovenski radio u ponedjeljak Boštjan Vasle, direktor vladinog ureda za makroekonomske analize (UMAR).

Umjesto na velike investicije tri najveće banke u državi, Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova kreditna banka Maribor (NKBM) i Abanka, koncentrirat će svoju kreditnu aktivnost u skladu s novom strategijom na stanovništvo, te malo i srednje gospodarstvo.

Smanjene mogućnosti kreditiranja odrazit će se i na gospodarsku aktivnost, pa UMAR i središnja banka najavljuju da bi slovenski BDP u ovoj godini mogao pasti za oko jedan posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram