Zatvori
Poslovni Puls
24/12/2013

Blagi nominalni rast prosječne neto plaće u listopadu

Prosječna neto plaća u pravnim osobama, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu je iznosila 5.506 kuna što je nominalno 78 kuna više ili 1,4% u odnosu na rujan. I na godišnjoj razini zabilježen je nominalan rast pa je tako prosječna neto plaća bila nominalno za 19 kuna viša odnosno zabilježila je godišnji rast od 0,3 posto...

Uzmemo li u obzir usporavanje godišnje stope inflacije odnosno vrlo blagi rast potrošačkih cijena u listopadu od 0,2% godišnje i korigiramo prosječnu godišnju nominalnu neto plaću stopom inflacije ona u listopadu nastavlja s blagom realnom stopom rasta od 0,1 posto.

Prosječna bruto plaća u listopadu je iznosila 7.919 kuna, što je nominalno za 123 kune ili za 1,6% više nego u rujnu. Na godišnjoj razini prosječna je bruto plaća viša je za 29 kune (ili 0,4%).

"Do kraja godine ne očekujemo značajnije pozitivne promjene u kretanju prosječnih neto i bruto plaća. Oporavak tržišta rada zahtjeva prvenstveno oporavak realnog sektora, što uz prisutnu neusklađenost ponude i potražnje radne snage te potrebu mijenjanja strukture domaćeg gospodarstva ne možemo očekivati ni u 2014. godini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram