Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2013

Irska izašla iz programa pomoći EU-a i MMF-a

Irska je u nedjelju postala prva zemlja eurozone koja je izašla iz međunarodnog programa pomoći ali život građana, obilježen drastičnom štenjom, neće se promijeniti "od danas do sutra", rekao je premijer Enda Kenny...

U govoru koji je u nedjelju navečer prenosila televizija, Kenny je službeno najavio izlaz iz plana spašavanja koji su joj 2010. nametnuli EU i Međunarodni monetarni fond.

Tri godine kasnije, "to je važna etapa ali nije kraj", upozorio je premijer. "Naši životi neće se promijeniti od danas do sutra", rekao je.

Kenny je pozdravio žrtve irskih građana, naglašavajući da mnogi nedavna poboljšanja ekonomske situacije nisu još osjetili u svakodnevnom životu.

Dodao je da sada nije trenutak da se promijeni smjer, te da je potrebno nastaviti s mudrom proračunskom politikom.

Zemlja od 4,6 milijuna stanovnika sada je primjer za druge europske zemlje koje su u programu financijske pomoći: Cipar, Grčku i Portugal.

Šef irske vlade najavio je da će ovaj tjedan predstaviti ekonomski program za sljedećih sedam godine čiji je cilj zajamčiti da više nikad "stabilnost Irske ne bude pod prijetnjom špekulacija i pohlepe", prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram