Zatvori
Poslovni Puls
10/12/2013

U rujnu zabilježen rast uvoza, ali i izvoza

Prema posljednjim podacima DZS-a nakon snažnog rasta deficita robne razmjene u kolovozu, u rujnu je ponovo zabilježeno povećanje robnog deficita ali značajno slabijom dinamikom uz blagi rast izvoza i uvoza roba na godišnjoj razini...

Vrijednost robnog izvoza u rujnu je iznosila 787,1 mil. eura, što je za 0,3% više nego u rujnu prošle godine, dok se robni uvoz povećao za 1,5% na godišnjoj razini na 1,32 mlrd. eura. Deficit robne razmjene povećan je za 3,4% godišnje na 530,1 mlrd. eura, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 59,7%. Kumulativno robni je izvoz u prvih devet mjeseci ostvario pad od 5,8% godišnje, a robni uvoz pad od 1,1% godišnje.

Promatrajući prema kategorijama NKD-a, najvažnije izvozne grane najviše su i pridonijele padu robnog izvoza u prvih devet mjeseci ove godine. Vrijednosno najznačajnija izvozna grana u ovoj godini, proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, smanjila se za 9,2% godišnje. Vrijednost izvoza najznačajnije industrijske grana prije krize, proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, pala je za 45,7% godišnje, što je odraz i smanjena proizvodnje tijekom procesa restrukturiranja. Vrijednost izvoza prehrambenih proizvoda smanjila se za 2,9%, te električne opreme za 5,5% godišnje.

Negativna kretanja ublažio je rast izvoza osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka za 7,0%, te rast izvoza gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme za 19,7 posto.

Na uvoz roba u razdoblju od siječnja do rujna ove godine u smjeru pada najsnažnije je utjecalo smanjenje vrijednosti uvoza koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-25,2% godišnje). U suprotnom smjeru, dakle na rast vrijednosti robnog uvoza najsnažnije su utjecali rast u rudarstvu i vađenju (uvozno najznačajnija grana) od 8,0%, zatim rast uvoza prehrambenih proizvoda od 7,5% te računala, elektroničkih i optičkih proizvoda za 21,3 posto.

U ovoj godini rast izvoza ograničena je gubitkom povlaštenog tretmana na tržištima CEFTA-e u drugoj polovini ove godine. S druge strane, uvoz roba je ograničen slabom domaćom potražnjom, objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram