Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2013

Slovenski Dnevnik: Agrokor stoji iza rušenja vrijednosti dionica Mercatora?

Dioničari Mercatora, uključujući i njegove prodavače, samo u posljednja tri dana izgubili su 82 milijuna eura imovine. Za takav oštar pad vrijednosti dionice Mercatora, koja je samo od minulog četvrtka izgubila rekordnih 27 posto vrijednosti, nema opravdanih razloga...

Zato se pojavljuje sve više sumnji da je riječ o manipulaciji, u pozadini koje stoji hrvatski Agrokor, piše ljubljanski Dnevnik i pita se: je li nakon nespremnosti banaka da mu financiraju 450 milijuna eura vrijedno preuzimanje, Agrokor iznašao novu formulu za zatvaranje transakcije?

Dionica za koju je Agrokor ponudio 120 eura, jučerašnje trgovanje je okončala na 58 eura. Posebno s obzirom na činjenicu da je Agencija za zaštitu konkurencije AVK minulog petka javno rekla da Agrokoru pri preuzimanju Mercatora neće stajati na putu tako moćan pad dionica.

Agrokor od namjere za kupnju nije odstao, dok Mercator nije izašao s takvim podacima koji bi pojasnili pad cijele dionice, navodi Dnevnik.

"U našem poslovanju nema događaja ni promjene koje bi utjecale na trenutnu vrijednost dionice društva na Ljubljanskoj borzi", pojašnjavaju u Mercatoru.

"Svjesni smo da je trenutno događanje na burzi povezano s očekivanjima vezanim za zaključenje prodajnog procesa, na šta Mercator nema upliva", naveli su u Mercatoru i dodali da će ispuniti sve svoje obaveze, "što nije jedini uvjet za njegovo upješno zaključenje".

Ko je posljednjih dana prodavao dionice Mercatora nije poznato. Iz pregleda trgovanja nije vidljivo jesu li sniženju cijene pridonijeli hrvatski mirovinski fondovi, koji Mercatorove dionice čuvaju za Agrokor. Oni su duže vrijeme jedini veći kupci Mercatorovih dionica, ali prema dostupnim podacima posljednjih nekoliko dana snizili su svoje kupovne cijene ili su ograničili kupnju.

Ljubljanski Dnevnik piše, pozivajući se na svoje izvore, da Agrokor još nije odustao od preuzimanja Mercatora. Najveće teškoće mu predstavljaju financijeri, koji gotovo pola milijarde eura vrijedno preuzimanje Mercatora nisu spremni financirati. Agrokor je zato pristupio bankama vjerovnicima Mercatora od kojih prema tvrdnjama Dnevnika, očekuje otpis duga slovenskog trgovca u visini od 300 do 400 milijuna eura. Time bi svoje financijere lakše uvjerio u sklapanje posla.

Banke vjerovnici Mercatora su hrvatsku grupu, po tvrdnjama izvora Dnevnika, odbile. Padanjem cijene dionice Mercatora počele su se pojavljviati sumnje da Agrokor želi smanjivanjem imovine vlasnika Mercatora - banaka, društava iz grupe Pivoarne Laško i drugih - nagnati da se aktivno uključe u njegove pregovore s bankama vjerovnicama Mercatora. Agrokor se ugovororom obavezao da će za dionnicu platiiti 120 eura i cijenu nije moguće promijeniti, ali bi otpis dugova Mercatora cijeli posao značajno "pojeftinio", zaključuje list.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram