Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2013

Slovenci smatraju da su neuspješni u Europskoj uniji

Četiri petine Slovenaca smatra da njihova država spada među neuspješnije države u Europskoj uniji, a samo dva posto da se uvrštava među najuspješnije, pokazala je u ponedjeljak objavljena anketa agencije Episcenter, provedena na 1005 ispitanika za informativni portal slovenskog Telekoma...

Taj dojam većine je pogrešan i na njega utječu produžena gospodarska kriza i izostanak reformi, a Slovenija prema nizu indikatora zapravo spada među srednje razvijene europske države, što je pravilno ocijenilo 18 posto ispitanika, izjavio je komentirajući rezultate ekonomist Anže Burger, predavač na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani.

Slovenija je po BDP-u po glavi stanovnika i po paritetu kupovne moći 2012. bila na 16. mjestu od 28 članica Europske unije, s 82 posto prosječne razvijenosti EU-a, no to je lošije nego prilikom ulaska u EU 2004. godine kad je Slovenija bila na 87 posto prosječne razvijenosti EU-a, rekao je Burger.

U godini pred izbijanje svjetske gospodarske krize Slovenija je postigla 91 posto razvijenosti EU-a, ali je od onda u padu, jer je uz Grčku i Portugal doživjela jednu od najdubljih i najdužih recesija među svim članicama, rekao je Burger koji znakove društvenog optimizma vidi u činjenici da većina ispitanika u anketi smatra da će se stanje promijeniti na bolje za nekoliko godina.

Prema stupnju nezaposlenosti Slovenija je trenutačno u 'zlatnoj sredini EU-a', na 14. mjestu, a prema udjelu populacije kojoj prijeti siromaštvo ili socijalna isključenost nalazi se u gornjoj polovici članica - na 9. mjestu, između Francuske i Njemačke, naveo je Burger.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram