S mediteranskom obalom od 5.835 km turizam čini krvotok Hrvatske. Referendum o braku bi mogao ostaviti dubok trag na industriji vrijednoj 9,5 milijardi dolara koja iznosi petinu bruto domaćeg proizvoda ako skupine za prava homoseksualaca bojkotiraju Hrvatsku…

“‘Ukoliko ovaj referendum prođe, svi gay mediji širom svijeta će se udružiti, a to će dovesti do poziva na bojkot Hrvatske, ne samo od strane homoseksualaca, već i njihovih obitelji i prijatelja”, kazao je za Bloomberg Paul Barnes, voditelj komunikacija u Gay European Travel Association (GETA), prije održavanja referenduma o braku

Sa sjedištem u Parizu, GETA, koja promiče poduzetnike koji su uključeni u gay turizam, procjenjuje da gay turisti pridonose oko 50 milijardi eura godišnje ovoj industriji u Europi. Udruga trenutno preporučuje više od 50 hotela u Hrvatskoj za gay putnike, rekao je za Bloomberg Barnes.

Deset europskih zemalja legaliziralo je gay brak, uključujući Španjolsku i Portugal, dok ih 14 ima neki oblik priznanja istospolnih zajednica. U Hrvatskoj gay parovi mogu registrirati svoje zajednice i uživati u nekima od prava koja imaju izvanbračna heteroseksualna partnerstava.

“Referendum će biti važan signal gay ljudima da nisu dobrodošli”, rekao je Barnes.

“I premda mnoge zemlje nisu legalizirale gay brak, čini se kako se Hrvatska udaljava i postaje negativna za gay ljude”, dodao je Barnes. “Iako predložena promjena Ustava ne oduzima sva postojeća prava homoseksualaca, na nju će se gledati kao na negativan trenutak, a razočarenje može djelovati kao katalizator koji će mobilizirati gay zajednice.”

Izvor: Bloomberg/T-Portal