Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2013

Ovo su brendovi koji upravljaju našim životima

Kompanije Coca Cola, Nestle, General Mills, Johnson & Johnson, Kellogg's, Kraft, Mars, PepsiCo, Procter &Gamble i Unilever su carstva koja vladaju našim hladnjacima i našim ormarima, navodi se na siteu Redi koji je napravio kartu najutjecajnijih tvrtki na svjetsku potrošnju, prenosi B92.net...

Najprisutniji proizvodi tokom doručka su Cornflakes i Nescafe, najprodavaniji šampon je Head&Sholuders, a gel za tuširanje koji se najčešće koristi je Dove. Najprodavanija pasta za zube je Oral B, a traperice Diesel. A svi oni su na posredan i neposredan način u vezi sa najutjecajnijim svjetskim kompanijama.

Krema za lice Vichy, na primjer, pripada Lorealu, koji je 30 posto u vlasništvu Nestlea. Orangina je vlasništvo Dr. Pepper Snapplea, a koja je tvrtka kćer kompanije Cadbury, koji je pak u vlasništvu Krafta.

Dakle, svi ovi primjeri pokazuju da je deset nabrojanih industrijskih velikana na posredan i neposredan način povezano s najprodavanijim proizvodima koji su u svakodnovnevnoj upotrebi širom svijeta.

Zato se treba zapitati da li su takozvana slobodna tržišta istinski slobodna ili su slobodni jedino oni koji na njima rade što im se prohtije, zaključuje se u tekstu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram