Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2013

Švicarci na referendumu rekli "NE" ograničavanju menadžerskih plaća

Švicarci su na referendumu održanom u nedjelju odbili ograničiti menadžerske plaće, prema prvim izlaznim anketama čiji su rezultati objavljeni po zatvaranju birališta, izvijestila je švicarska televizija...

Švicarci su kazali "ne" još dvama prijedlozima, o financijskoj pomoći obiteljima i povećanju cijena cestovnih vinjeta na 100 švicarskih franaka, u odnosu na 40 koliko stoje sada, što analitičari ocjenjuju iznenađenjem.

Prema prvim predviđanjima, dokument o ograničenju menadžerskih plaća odbačen je sa 65 posto glasova, objavila je televizija. Naime, veliki vlasnici u toj zemlji mogu zaraditi više desetaka milijuna švicarskih franaka godišnje, a ovom se inicijativom želio ograničiti platni raspon u tvrtkama na 1:12.

Već su raspoloživi rezultati današnjeg glasanja u tri velika kantona, Zuerichu, Ženevi i Vaudu, od ukupno 26 koliko ih ima u zemlji. U Zuerichu je prijedlog o visokim plaćama odbačen sa 66 posto, u Ženevi s 51 posto, a u Vaudu sa 61 posto. Prema prvim rezultatima, dokument o pomoći obiteljima u Zuerichu je odbačen sa 64 posto, a u Ženevi i Vaudu sa 66 posto.

Inicijativu "1:12 za Fair Pay" pokrenula je mladež Švicarske socijalističke stranke i iskoristivši švicarski model izravne demokracije prikupila 100.000 potrebnih potpisa za referendum. Incijativa polazi od ideje da nitko u jednoj kompaniji ne bi smio zaraditi više u jednom mjesecu nego netko u cijeloj godini, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram