Zatvori
Poslovni Puls
19/11/2013

Fina: Pod blokadom 290 tisuća građana i 60 tisuća tvrtki

Krajem listopada zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 59.858 poslovnih subjekata s ukupnim dugovanjima od gotovo 34,2 milijarde kuna, a u blokadi je bilo i 290.447 građana čija dugovanja premašuju 22,6 milijardi kuna, pokazuju podaci koje je Financijska agencija (Fina) objavila na svojim mrežnim stranicama...

Broj građana čiji su računi zbog neizvršenih osnova za plaćanje na kraju listopada bili u blokadi povećan je prema mjesecu prije za 8.876 ili 3,1 posto.

Nelikvidnih tvrtki na kraju listopada bilo je 4,1 posto ili za 2.345 više nego krajem rujna. Na međugodišnjoj razini, prema listopadu lani, broj nelikvidnih tvrtki smanjen je za 12.796 ili 17,6 posto, a njihove su neplaćene obveze smanjene za 23,3 posto. Iz Fine pritom ističu da je s osnove otvaranja predstečajnih postupaka iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u listopadu ove godine smanjen za gotovo 780 milijuna kuna, dok je broj dužnika manji je za 188.

U zaključku najnovnijih podataka o nelikvidnosti iz Fine naglašavaju kako je za očekivati da će se u idućim mjesecima iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje i dalje postepeno smanjivati, zahvaljujući poduzetim mjerama propisanim Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Ovršnim zakonom i Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, pokretanju redovnih stečajnih postupaka koje je pokrenula Porezna uprava.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram