Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2013

SAD postaje najveći svjetski proizvođač nafte!

Sjedinjene Države prestići će do 2016. Saudijsku Arabiju i Rusiju i postati najveći proizvođač nafte u svijetu, što će Washingtonu donijeti energetsku neovisnost i smanjiti potrebu za opskrbom iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte, objavila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA)...

U prošlogodišnjim energetskim prognozama IEA je procijenila da će SAD preteći Rijad do 2017. da bi prilikom predstavljanja ovogodišnjih prognoza glavni ekonomist Fatih Birol izjavio da sada očekuju tu promjenu najkasnije do 2016.

"Očekujemo dva poglavlja u naftnim tržištima. Tako do 2020. očekujemo povećanje proizvodnje nafte iz škriljca - nazvao bih to skokom. Ujedno će se u idućih nekoliko godina potražnja za bliskoistočnom naftom zasigurno smanjiti zbog povećanja proizvodnje u Brazilu", kazao je Birol u intervjuu za Reuters.

"No, zbog ograničene resursne baze (škriljca u SAD-u), proizvodnja će potom neko vrijeme stagnirati i zatim početi padati. Tako će nakon 2020. uslijediti značajna dominacija bliskoistočne nafte", dodao je.

Oko 2020. razdoblje uzleta bit će završeno kada su u pitanju naftna polja u Teksasu i Sjevernoj Dakoti i Bliski će istok iznova dominirati, posebno kao izvoznik u Aziju, napominju u IEA-i.

Procjenjuju također da nastavljeni rast cijena poticati razvoj nekonvencionalnih izvora kao što je proizvodnja nafte iz škriljca, koja je potaknula bum američke nafte, zatim proizvodnja iz naftnog pijeska u Kanadi i brazilska proizvodnja nafte na otvorenom moru.

Cijene nafte trebale bi po njima bilježiti stabilan rast i do 2035. dosegnuti 128 dolara za barel, što je tri dolara više nego što je IEA prognozirala u prošlogodišnjem izvješću, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram