Zatvori
Poslovni Puls
12/11/2013

Iranski ajatolah kontrolira poslovno carstvo vrijedno 95 milijardi dolara!

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei kontrolira poslovno carstvo vrijedno oko 95 milijardi dolara, što je iznos koji premašuje vrijednost sadašnjeg godišnjeg iranskog izvoza nafte, pokazala je šestomjesečna istraga koju je provela agencija Reuters...

Slabo poznata organizacija Setad, koja je jedna je od najzaslužnijih za dugotrajnu ajatolahovu vlast, sada ima udjele u gotovo svakom sektoru iranske industrije, uključujući financijski, naftni, telekomunikacijski te proizvodnju anti-bebi pilula pa čak i uzgoj nojeva, navodi Reuters.

Setad je izgradio svoje carstvo na sustavnoj zapljeni tisuća posjeda običnih Iranaca - članova vjerskih manjina, muslimanskih šijita, poslovnih ljudi i Iranaca koji žive u inozemstvu.

Reutersova istraga je dokumentirala kako je Setad došao u posjed ogromnog broja nekretnina tvrdeći pred iranskim sudovima, ponekad lažno, da su napuštene.

Ta organizacija sada ima monopol, naređen sudskom odlukom, za uzimanje imovine u ime vrhovnog vođe i redovito prodaje zapljenjenu imovinu na aukcijama ili pokušava izvući novac od prvotnih vlasnika.

Reutersovi reporteri identificirali su gotovo 300 nekretnina koje je Setad stavio na aukciju samo u svibnju, od kojih su mnoge vrijedne milijune dolara.

Reuters navodi da ured iranskog predsjednika i iransko ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili na njegov zahtjev za komentar izvješća, a iransko veleposlanstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima objavilo je da izvješće "nema nikakvih temelja", ali nije ulazilo u pojedinosti.

Setadov direktor za odnose s javnošću Hamid Vaezi rekao je u e-mail poruci da su predstavljene informacije "daleko od realnosti i nisu točne".

Reuters navodi da nema dokaza da Hamenei posjeduje osobno bogatstvo, ali mu Setad osigurava velike financijske resurse, a time i moć u društvu, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram