Zatvori
Poslovni Puls
26/10/2013

Ford i Toyota posvađani oko izbora najprodavanijeg automobila na svijetu

Nakon što je Ford objavio da je Focus najprodavaniji automobil na svijetu u prvoj polovici 2013. godine, oglasila se i Toyota tvrdeći da tu poziciju zauzima njen model Corolla...

Neslaganja oko toga čiji je model najprodavaniji na svijetu ova dva proizvođača imala su i 2012. Tada je Ford, pozivajući se na podatke američke agencije Polk, priopćio da je Focus u 2012. godini nadmašio Toyotu Corollu, da bi japanski proizvođač izašao u javnost s drugačijim podacima po kojima je Corolla broj 1 u svijetu po prodaji.

Polemika se nastavlja i u 2013., s obzirom da se Toyotina računica ponovo ne slaže s onom do koje je došao Polk, a koju je prenio Ford. Prema podacima ove američke agencije koja prati prodaju automobila u svijetu, za Focus se u prvih šest mjeseci 2013. odlučilo 589.709 kupaca, što ovaj automobil čini globalno najprodavanijim modelom u tom radoblju.

Toyota je ubrzo iznijela svoje neslaganje s ovim podatkom. U priopćenju koje je objavio Detriot News, japanski proizvođač tvrdi da je u prvoj polovici godine kupcima širom svijeta isporučio 590.760 Corolla, što je za oko 1.000 automobila više u usporedbi s brojem prodatih Focusa.

Do neslaganja u brojevima najvjerovatnije je došlo zbog toga što Polk u svoje rezultate nije uključio podatke sa svih svjetskih tržišta, smatraju u Toyoti. U Polku, međutim, odlučno stoje iza brojeva koje su objavili i kažu da nemaju običaj komentirati pojedinačna priopćenja proizvođača automobila.

U svakom slučaju, Toyoti za utjehu ostaje činjenica da će gotovo sigurno i 2013. ostati najveći proizvođač automobila na svijetu, kao i kompanija s najviše prodanih vozila.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram