Zatvori
Poslovni Puls
22/10/2013

Nekoć moćna NEXE grupa dobila dodatno vrijeme za predstečajnu nagodbu

Nexe grupa danas je putem Zagrebačke burze izvijestila da joj je Savjetodavno vijeće Ministarstva financija odobrilo produljenje roka za provedbu postupka predstečajne nagodbe za dodatnih 30 dana u kojima bi pokušali s vjerovnicima usuglasiti konačan plan financijskog restrukturiranja, a taj je dodatni rok počeo teći od 2. listopada...

Postupak predstečajne nagodbe Nexe grupe otvoren je 5. travnja, a ročište za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja održano je 19. lipnja i na njemu plan nije prihvaćen, pa je Nagodbeno vijeće pozvalo na dostavu izmijenjenog plana.

O izmijenjenom planu trebalo se glasovati na ročištu zakazanom za 9. kolovoza, no to je ročište odgođeno, a na traženje predstavnika Viadukta koji su kao razlog naveli da ta tvrtka, kao novi strateški partner, nije imala dovoljno vremena sagledati cjelokupno poslovanje i dobiti cjelovit uvid u problematiku dužnika.

Savjetodavno vijeće Ministarstva financija 26. srpnja odobrilo je produljenje roka za provođenje postupka predstečajne nagodbe za 60 dana, a taj je rok počeo teći 3. kolovoza.

No kako ni u tom roku sudionici postupka nisu uspjeli usuglasiti zajednički plan restrukturiranja, Nexe grupa je zatražila dodatno produljenje roka za 30 dana, koje je i odobreno i teče od 2. listopada.

U postupku predstečajne nagodbe nad Nexe grupom utvrđene su tražbine u iznosu od 2,9 milijardi kuna, od čega su, po podacima iz izmijenjenog plana restrukturiranja, 1,5 milijardi kuna utvrđene tražbine financijskih institucija, a 1,2 milijarde kuna odnosi se na sudužništvo povezanih društava za obveze dužnika.

Prema planu, financijsko restrukturiranje uz ostalo predviđa dokapitalizaciju Nexe grupe, prodaju Našicecementa, otpis dijela duga, kamata i naknada, odgodu dospjelosti obveza, prodaju neoperativne imovine, prodaju udjela u povezanim društvima, itd.

Nexe grupu čine 22 društva od kojih najznačajniju ulogu ima Našicecement, tvrtka koja je također u predstečajnoj nagodbi o kojoj ovisi opstanak cijele grupe.

Naime, značajan dio vjerovnika naplatu svojih potraživanja želi ostvariti prodajom Našicecementa, odnosno divizijom za cement i betone (DCB).

Početkom kolovoza građevinska tvrtka Viadukt iskazala je interes za razmatranjem ulaganja u društva Nexe grupa i Našicecement, kao dio konzorcija ulagatelja.

Pismo namjere je indikativno, neobvezujuće i predstavlja isključivo iskaz inicijalnog interesa, dok je donošenje konačne odluke i podnošenje eventualne konačne ponude za ulaganje podložno 'provođenju dodatnih analiza, provedbi dubinskog snimanja i konačnom odobrenju od strane odgovarajućih organa', naveli su tada iz Viadukta.

Na kraju 2012. u Nexe grupi je bilo zaposleno 3.087 radnika.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram