Zatvori
Poslovni Puls
21/10/2013

Portugal pokušava dohvatiti novi gospodarski zamah

Ekonomski program prilagodbe Portugala uglavnom je na dobrom putu i portugalska vlada odlučna je postići ciljeve koje si je zadala, zaključili su eksperti Europske komisije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda („trojke“) nakon kontrole provedene od 16. rujna do 3. listopada...

U Portugalu se pojavljuju prvi znaci oživljavanja ekonomske aktivnosti. Očekuje se da će se ona i u 2013. sažeti za 1,8 posto, prije nego što će se u sljedećoj godini povećati za 0,8 posto. Predviđa se da će nezaposlenost dogodine ostati ispod 18 posto dok će zemlja treću godinu zaredom povećavati svoj udjel na izvoznim tržištima. Trojkini revizori smatraju da je ciljani proračunski deficit od 5,5 posto BDP-a u ovoj godini dohvatljiv, a vlasti su potvrdile i svoju odlučnost da ga 2014. snize na četiri posto BDP-a. Europska unija potpomaže portugalski program prilagodbe sa 52 milijarde eura kredita, a Međunarodni monetarni fond s programom Extended Fund Facility od 26 milijardi eura. Najnovije preispitiva nje portugalskog programa moglo bi biti zaključeno u studenome ako ga odobre ECOFIN Eurogrupe i Izvršni odbor MMF-a. To bi omogućilo isplatu sljedeće tranše novčane pomoći Portugalu od 5,6 milijardi eura (EU 3,7 i MMF oko 1,9 milijardi).

Trojka je ustanovila da Portugal ima solidnu naplatu proračunskih prihoda i poboljšanu kontrolu troškova. Javni sektor nastavlja s jačanjem upravljanja financijama, uspješno se bori s poreznom evazijom, restrukturira državna poduzeća i smanjuje trošak javno-privatnih partnerstava. Za proračunski deficit od četiri posto u sljedećoj godini trojka smatra da predstavlja dobru ravnotežu između nužne fiskalne prilagodbe, ekonomskog rasta i izgleda za financiranje države.

Da bi smanjio pretjerani teret javnog sektora za gospodarstvo, ključne mjere konsolidacije koje će biti predložene u nacrtu proračuna za 2014. bit će usmjerene na racionalizaciju i modernizaciju javne uprave, povećanje održivosti penzionog sustava i postizavanje ušteda po ministarstvima. U slučaju da neke mjere budu ocijenjene kao neustavne, Vlada će tada morati preoblikovati nacrt proračuna kako bi postigla dogovoreni deficit. To će, međutim, dovesti u pitanje rast i zapošljavanje i smanjiti izglede za održivi povratak Portugala na svjetska financijska tržišta, upozorava trojka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram