Zatvori
Poslovni Puls
14/10/2013

Agrokor priprema IPO i izlazak na tursko i rusko tržište

Agrokor planira inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica na Londonskoj burzi u iduće dvije godine, a tako prikupljen novac na burzi mogao bi iskoristiti za akvizicije u Turskoj i Rusiji, kazao je osnivač i većinski vlasnik tvrtke Ivica Todorić Financial Timesu...

Agrokor, u većinskom vlasništvu obitelji Todorić, u lipnju je pristao kupiti 53,1 posto dionica Mercatora, najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, i to za 240 milijuna eura, piše FT. Dodaje i kako se očekuje da će godišnji prihodi Mercatora i Agrokora biti oko 7 milijardi eura, što će Todorića učiniti najvećim nedržavnim poslodavcem na području bivše Jugoslavije. Nakon što preuzimanje Mercatora i službeno završi, Todorić se planira proširiti i izvan balkanskog tržišta.

IPO bi bio ključan za to, no Agrokor će još pričekati dok se sasvim ne pripremi za ponudu. O točnom vremenu izlaska na tržište i strukturi izdanja tek treba odlučiti.

"U potpunosti smo spremni spojiti ove dvije kompanije i vjerujemo da ćemo u razdoblju od dvije godine biti potpuno spremni za sljedeći korak", kazao je Todorić za Financial Times.

"Vidjet ćemo znači li to formiranje partnerstva, akvizicije ili ulazak na nova tržišta. Sad bi bilo šteta krenuti u IPO, no vjerujemo da će u roku od nekoliko godina tržište biti potpuno drugačije i mi ćemo biti spremni. Već sada razgovaramo s velikim međunarodnim financijskim igračima o tome", dodao je.

Todorić je također rekao kako žali zbog prekida pregovora s turskim maloprodajnim divom Migrosom 2008. godine, kada su Agrokor i Migros zamalo sklopili ugovor vrijedan dvije milijarde dolara. Ipak, naglasio je kako je njegova tvrtka opet spremna probiti se na tursko tržište, najvjerojatnije u suradnji sa stranim partnerom.

"Ponekad čovjek može imati previše savjetnika, a naši su se bojali inflacije i turske lire. Sada je Migros jedna od najuspješnijih kompanija", rekao je Todorić te dodao da se Agrokor treba fokusirati na širu regiju, posebice Rusiju i Tursku.

Čak i kada provede spajanje s Mercatorom, ulazak na takva tržišta bit će izazov, smatra Todorić, ali naglašava da je njegova kompanija atraktivan potencijalni partner za ostale maloprodajne kompanije koje se namjeravaju širiti na istok.

"Imamo alate, znanje i jedan od najboljih menadžmenta u europskoj maloprodaji", ustvrdio je Todorić. Ipak, Okan Akin, ekonomski analitičar AllianceBernsteina, naglašava kako za Todorića možda jednostavno neće biti mjesta na turskom tržištu.

"Potpuno je razumljivo da kompanije poput Agrokora traže svoje mjesto na tržištima u zemljama koje bilježe jači ekonomski rast. Ipak, valja imati na umu da je tursko maloprodajno tržište vrlo konkurentno i prenapučeno te ja na vidim mnogo prostora za novog igrača koji ima ograničena financijska sredstva", upozorava Akin.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram