Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2013

Upoznajte Janet Yellen: Ovo je vjerojatna nova šefica američkog FED-a

Američki predsjednik Barack Obama predložit će danas viceguvernerku Janet Yellen za čelnu poziciju u američkoj središnjoj banci čime bi prvi puta u 100-godišnjoj povijesti Feda vodeću dužnost preuzela žena...

Yellen bi na kormilu Feda trebala zamijeniti Bena Bernankea kojem 31. siječnja ističe drugi mandat. Poznata je kao gorljiva zagovornica agresivnih mjera poticanja gospodarskog rasta putem niskih kamatnih stopa i opsežnih kupovina obveznica.

Ako Senat potvrdi njezino imenovanje, Yellen će osigurati kontinuitet Fedove politike pod Bernankeom. Od nje se očekuje oprez pri ukidanju izvanrednih poticajnih mjera koje je središnja banka uvela kako bi ojačala najveće svjetsko gospodarstvo.

Njezina kandidatura vremenski se poklopila s političkom blokadom u Washingtonu zbog koje su mnoge državne službe prestale s radom a zemlji prijeti i bankrot ukoliko zakonodavci do 17. listopada ne podignu plafon zaduživanja.

Njezin glavni izazov biti će normalizacija monetarne politike i postupno smanjenje poticajnih mjesta uvedenih koje su na snazi već pet godina.

Američki predsjednik predložit će Yellen na čelno mjesto u Fedu večeras u Bijeloj kući, kazao je sinoć neimenovani dužnosnik Bijele kuće. Očekuje se da će objavi prisustvovati i Bernanke.

Ugledna ekonomistica Yellen na glasu je kao dužnosnica Feda koju najviše brine nezaposlenost a najmanje inflacija.

"Budući da je zaposlenost tako daleko od maksimalne razine, a inflacija ispod ciljanih dva posto, smatram primjerenim da prioritet pri kreiranju monetarne politike bude napredak na tržištu rada", rekla je u ožujku, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram