Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2013

Europska komisija kažnjava Gazprom s 15 milijardi dolara!?

Europski povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia kazao je u četvrtak da je spreman optužiti ruskog plinskog diva Gazprom za narušavanje ravnopravne tržištne utakmice...

Europska komisija pokrenula je istragu prije više od godinu dana, nakon neočekivanih inspekcija u uredima nekoliko Gazpromovih podružnica u središnjoj i istočnoj Europi temeljem sumnji da je kompanija zlorabila dominantnu tržišnu poziciju.

Europski regulator ističe da je Gazprom možda ometao slobodan protok plina kroz 27 zemalja Europske unije i nametao nepoštene cijene klijentima vezivanjem cijene plina za cijenu nafte.

Govoreći na konferenciji u litvanskom glavnom gradu Vilniusu Almunia je rekao da Europska komisija priprema službeni prigovor Gazpromu.

"Bilo bi prerano za procjene kada će biti povučeni sljedeći potezi u ovoj istrazi, ali sada smo prešli u fazu pripreme službenog prigovora", izjavio je europski povjerenik na konferenciji za novinare koju je organizirala litvanska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Pojasnio je da je istraga obuhvatila Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku i Bugarsku.

Gazprom je u prošloj godini ostvario 4.760 milijardi rubalja (148 milijardi dolara) prihoda. Prema propisima EU-a kompanije mogu biti kažnjene za kršenje zakona o zaštiti tržišnog natjecanja novčanom kaznom u visini do 10 posto godišnjih prihoda, što bi značilo da se Gazprom suočava s mogućom globom u visini do 15 milijardi dolara, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram