Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2013

Slovenska policija istražuje Todorićevo preuzimanje Mercatora!

Slovenski kriminalisti su, prisluškujući, sada pritvorenog, bivšeg vlasnika slovenskog Dinersa, snimili njegov razgovor s Ivicom Todorićem, vezan uz prodaju Mercatora, piše slovenski Dnevnik, a prenose Finance. Tomaž Lovše je dugo vremena bio spominjan kao Todorićev lobist u ovom poslu, iako je on to demantirao...

Da bi tvrdnje o lobiranju mogle biti točne upućivalo je to što je Lovše kao jamstvo za kredit kod Factor banke upisao i potraživanja prema Agrokoru iz ugovora o savjetovanju. Ivica Todorić je 28. lipnja razgovarao s Lovšeom o problemu koji je imao sa više banaka, koje mu nisu htjele odobriti kratkoročni kredit, a koji je bio potreban za zatvaranje transakcije kupnje Mercatora. Snimka razgovora, na koju se poziva slovenski Dnevnik pokazala je da se radi o Intesi, Commerzbanku te austrijskom Bawagu. Lovše je rekao da će razgovarati s čovjekom koji može utjecati na rješavanje tog pitanja.
Prema pisanju Dnevnika, radi se o šefu Goldman Sachsa za srednju i istočnu Europu, Alexu Dibeliusu. U razgovoru se spominje i Janko Medja, direktor Nove ljubljanske banke, protiv kojeg je nedavno pokrenuta istraga zbog korištenja povlaštenih informacija pri trgovanju dionicama Mercatora, jer je kao upućena osoba u proces prodaje mogao imati informacije kojima ostali ne raspolažu.

Podsjetimo kako je u kolovozu ove godine objavljeno da je slovenska policija privela dvije osobe koje se sumnjiči da su zlouporabom položaja stekle protupravnu imovinsku korist od najmanje devet milijuna eura, a riječ je upravo o Lovšeu te njegovom bliskom suradniku Saši Pušniku. Određen mu je i višemjesečni pritvor.

Riječ je o velikoj istrazi slovenske policije za Diners Club Slovenije, u kojoj se Lovšea se sumnjiči da je iz Dinersa na svoje druge tvrtke u inozemstvu prebacivao novac. Lovšea se sumnjiči za zloporabu položaja i povjerenja pri obavljanju gospodarske aktivnosti, za što je kaznenim zakonom predviđena kazna od osam godina zatvora.Lovše je, inače, jedan od najbogatijih Slovenaca, ali je prije nekoliko mjeseci ostao bez tvrtke jer nije podmirivao potraživanja prema trgovcima, zbog čega više desetaka tisuća Slovenaca nije moglo koristiti svoje Diners kartice.

Nije Lovše jedini koji je blizak Todoriću, a da je završio u zatvoru. Naime, 20. rujna ove godine uhićen je i direktor Nove Ljubljanske Banke Janko Medja, a pokrenuta je istraga i protiv predsjednika NO ove najveće slovenske banke Franca Arhara.

Slovenski istražitelj Robert Slodej izjavio je za slovenske medije kako je jedan "osumnjičenik, zaposlen u jednoj financijskoj instituciji", sa skupinom osoba na području Slovenije i susjednih država, došao do informacije o namjeri gospodarskog društva iz susjedne države da preuzme jedno gospodarsko društvo na području Slovenije.

Upravo prema toj izjavi da se zaključiti kako se radilo o dionicama Mercatora, a gospodarsko društvo iz susjedne zemlje najvjerojatnije je Agrokor! Istraga je u ovom slučaju proširena i na Hrvatsku.

Slovenski Finance sredinom rujna objavio je kako je vrlo moguće da je ugrožena prodaja Mercatora Agrokoru. No, to za sada nitko ne želi službeno i potvrditi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram