Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2013

Ovako se to radi u Americi: Njujorška opera ide u stečaj

Nakon neuspjele kampanje prikupljanja financijskih sredstava, newyorška operna kuća New York City Opera otkazala je tekuću sezonu i podnijela zahtjev za stečaj s preustrojem, prenosi britanski BBC...

Uslijed financijskih poteškoća s kojima se u posljednje vrijeme NYCO našla suočena, te nakon neuspjelog pokušaja prikupljanja sedam milijuna dolara potrebnih za nastavak poslovanja, upravni odbor te kuće donio je odluku o njezinu zatvaranju, čime je obilježen kraj 70-godišnje povijesti te glazbene institucije "posvećene svim stanovnicima grada New Yorka".

Uprava je "s velikim žaljenjem" izvijestila kako "nije postignut cilj" te da počinje s pokretanjem nužnih financijskih i operativnih koraka usmjerenih na zatvaranje te institucije.

New York City Opera, koju je gradonačelnik Fiorello La Guardia nazivao "operom za narod", utemeljena je 1943. s primarnim ciljem da operu učini dostupnom što široj publici po razumnim cijenama. Misija joj je također bila razvijati inovativan repertoar te pružiti dom američkim glazbenim umjetnicima i skladateljima: gotovo trećina repertoara tradicionalno je posvećena američkoj operi.

U početku se nalazila u kazalištu New York City Center theater na ulici West 55th Street, da bi od 1966. do 2010. bila sastavni dio Lincoln Centra za izvedbene umjetnosti, koji je zbog financijskih poteškoća napustila 2011., preselivši urede i arhiv na ulicu 75 Broad St. Donjeg Manhattna, dok je sezonu 2011./2012. izvodila gostujući na newyorškim pozornicama.

Tijekom svoje višedesetljetne povijesti, NYCO je dala uzleta karijerama mnogih velikih opernih pjevača današnjice, među kojima su svjetski poznati tenori Jose Carreras i Placido Domingo. Domingo se također uključio u kampanju za spašavanje te kuće. "Nakon toliko desetljeća nevjerojatnog doprinosa i ključne uloge koju je NYCO odigrao na kulturnoj sceni New Yorka, bila bi apsolutna tragedija da to naslijeđe bude prekinuto", kazao je Domingo.

Pokaže li se da je to doista kraj jedne kuće sa 70-godišnjom kulturnom tradicijom, njezin je labuđi pjev bila izvedba opere "Anna Nicole" engleskog skladatelja Mark-Anthonya Turnagea, temeljena na životu pokojne Playboyeve zečice, u subotu 28. rujna u Brooklyn Academy od Music, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram