Zatvori
Poslovni Puls
26/09/2013

Regija postaje sve atraktivnija za private equity ulagače

Jugoistočna Europa unatoč krizi nudi brojne prilike za ulaganja otvorenim investicijskim fondovima rizičnog kapitala, ocijenjeno je na današnjoj godišnjoj konferenciji Private Equity i Venture Kapital fondova iz jugoistočne Europe...

Sve je više ulagača koji imaju povjerenja u perspektivu regije, unatoč krizi koja je trese zadnjih godina, kaže predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije Mirna Marović.

Ta je kriza prema riječima Rodolphea Blavya iz Međunarodnog monetarnog fonda, obilježena slabljenjem kapitalnih tokova iz banaka majki u podružnice u jugoistočnoj Europi, uz istovremeno smanjivanje izravnih stranih ulaganja i slabljenje potražnje za izvoznim robama proizvedenim u zemljama regije, iz zemljama koje su njihovi ključni trgovinski partneri.

Blavy ocjenjuje da zbog svega toga zemlje europskog jugoistoka moraju uložiti napore kako bi postale otvorenije i pozitivnije raspoložene za ulagače.

Pored svih slabosti, jugoistočna Europa s 54 milijuna stanovnika privlačna je za ulagače, smatra Cornelia Bumbacea iz rumunjskog ogranka PricewaterhouseCoopersa. Područja koja je spomenula kao posebno atraktivna su plinski i naftni biznis, poljoprivreda, infrastruktura, promet i logistika. Pogodnim smatra što u brojnim područjima još uvijek nema dominantnih regionalnih igrača.

Govoreći posebno o Hrvatskoj, napomenula je da privatizacija nije završena što otvara određene prilike, a kao hrvatsku prednost spomenula je i uređenu infrastrukturu.

Private equity/venture capital funds po hrvatskom zakonodavstvu nazivaju se otvoreni investicijski fondovi rizičnog kapitala s privatnom ponudom. Iako sami fondovi nemaju pravnu osobnost (njima upravljaju društva za upravljanje) obično se upravo njih ističe kao one koji upravljaju znatnom količinom kapitala. Ulažu u poduzeća s potencijalom rasta na srednji i dugi rok (prosječno pet godina) te s jasno definiranom izlaznom strategijom.

Venture Kapital ulaganje uključuje aktivno sudjelovanje u menadžmentu, a nerijetko i promjenu strategije poslovanja, menadžmenta, restrukturiranje financiranja (zamjena udjela kapitala za dug ili obrnuto), dokapitalizaciju i slično, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram