Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2013

Nova - stara kancelarka: Angela Merkel osvojila treći izborni mandat

U Njemačkoj su održani parlamentarni izbori. Angela Merkel slavi. Izborila je treći mandat. Njezina Kršćansko-demokratska unija pobjednik je izbora. No dosadašnji koalicijski partner, Liberalno demokratska stranka, najvjerojatnije nije prešla izborni prag...

42 posto osvojenih glasova potvrđuje da su kršćanski demokrati najjača  politička opcija u Njemačkoj. Potvrđen je i trijumf kancelarke Angele Merkel. Osvojila je treći mandat. No, glavni koalicijski partner kršćanskih demokrata - liberalni demokrati, nije prešao izborni prag, osvojili su 4,7 posto glasova.

Oporbeni socijaldemokrati osvojili su 26 posto glasova, a zeleni 8,3 posto. Socijaldemokrati ne mogu sa svojim koalicijskim partnerom, zelenima, samostalno formirati vlast jer zajedno imaju 34 posto glasova.

Postavlja se pitanje s kim će koalirati najuspješnija njemačka kancelarka, Angela Merkel? Nijemci bi na vlasti željeli vidjeti veliku koaliciju CDU/CSU sa Socijaldemokratskom strankom.

Ovi su izbori potvrdili da je Angela Merkel najmoćnija političarka. Ankete pokazuju da su njezini konzervativci na putu su da osvoje apsolutnu većinu. Posljednji je put nekoj njemačkoj stranci to uspjelo 1957. godine.

Francuski predsjednik Francois Hollande i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy čestitali su njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na pobjedi na parlamentarnim izborima.

Hollande i Merkel telefonski su razgovarali nakon što su objavljeni prvi rezultati izbora. Oboje su izrazili želju da nastave blisku suradnju kako bi se suočili s novim izazovima izgradnje Europe, priopćeno je iz Hollandeova ureda. Kako je navedeno, Hollande je pozvao Merkel na razgovore u Pariz čim se sastavi nova njemačka vlada.

Čestitku je uputio i Van Rompuy."Čestitam Angeli Merkel na izbornim rezultatima. Veselim se nastavku bliske suradnje", napisao je na svojem profilu na Twitteru.

Istodobno s izborima za savezni parlament Bundestag održani su izbori za pokrajinski parlament u saveznoj pokrajini Hessen. Prema prvim prognozama, nazire se pobjeda socijaldemokratsko-zelene koalicije, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram